NBSO Nantes hielp biogasbedrijf aan goede marktentree in Frankrijk

Gepubliceerd op:
6 oktober 2021

Je wilt groeien met je bedrijf en bent benieuwd naar de mogelijkheden in het buitenland. Hoe begin je? En waar kun je terecht met vragen? Zo'n 2 jaar geleden ging het Nederlandse bedrijf Greenmac de uitdaging aan. Ze gingen de Franse markt op, en met succes! De hulp die zij daarbij kregen van het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Nantes, bleek erg waardevol.

In dit artikel vertelt Lia de Jong, handelsagent voor Greenmac, over haar ervaringen met NBSO Nantes. Lia: "Zij staan bij mij op nummer één als aanspreekpunt. Ze hielpen bij het zoeken naar mogelijkheden om mijn plan te realiseren".

NBSO Nantes zorgt voor matchmaking

Lia de Jong had een concreet doel voor ogen: Frankrijk verder helpen met ontwikkelingen op het gebied van groene energie. Op de biogasbeurs raakte ze aan de praat met Maret Reinders, Chief Representative van NBSO Nantes. In Frankrijk staan twee NBSO-kantoren, in Lyon en Nantes.

NBSO's zijn een netwerk van handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland. NBSO's helpen Nederlandse bedrijven met internationale ambities. Denk aan het vinden van handelsagenten, samenwerkingspartners en marktinformatie. Ook brengen ze je op de hoogte van beurzen en relevante instellingen.

Via Maret kwam Lia in contact met de ambassade in Parijs. Die was op dat moment bezig met het organiseren van een volgende biogasbeurs met als speerpunt de Netherlands Lounge. In zo'n lounge kunnen Nederlandse bedrijven tegen lage kosten hun expertise laten zien.

Netherlands Lounge is toegangspoort naar Frankrijk

In de Netherlands Lounge van de tweede biogasbeurs kwam Lia in contact met Greenmac, recent overgenomen door Bright Biomethane. Zo ging het balletje rollen en werd Lia handelsagent voor Greenmac.

Lia de Jong: "Ik weet ook van andere bedrijven dat de Netherlands Lounge een toegangspoort is naar Frankrijk."

Het jaar erop nodigde NBSO Nantes Greenmac uit als standhouder in de Netherlands Lounge. Maret: "Ze hebben toen op de stand een plaats ingenomen en ik heb daar verder met ze gewerkt".

Starter op de markt? Doe mee aan competities!

Lia heeft ervaren dat het betreden van een nieuwe markt veel uitdagingen met zich meebrengt. Ze heeft een tip voor starters: "Doe mee aan competities". Lia: "Er was al veel concurrentie op de Franse biogasmarkt. En ik wilde ook eens iets anders proberen, naast klanten bellen en kennismaken".

Zo heeft Greenmac aan 2 competities meegedaan en beide keren gewonnen. Naast bekendheid leverde dat ook veel nieuwe klanten op. Lia: "Prijzen zijn heel waardevol. Ik merkte snel na de prijsuitreiking dat er veel aanvragen binnenkwamen. Zo krijg je gratis reclame en bekendheid!"

NBSO's vertellen je wat de kansen zijn

Lia raadt bedrijven met internationale ambities aan contact op te nemen met een NBSO. "Ten eerste omdat ze veel kennis hebben van de sectoren én de partijen kennen die actief zijn op de markt. Ten tweede omdat ze met ideeën komen over hoe je de – in dit geval Franse – markt kunt betreden. Ze kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen goed vertellen wat jouw kansen zijn".

NBSO's helpen ieder bedrijf met internationale ambities

NBSO's hebben een aantal focussectoren. Voor NBSO Nantes zijn dit offshore windenergie, maritieme sector en havens, biogas, virtual reality, lichtgewicht materialen en smart grids en smart cities. Maar ook bedrijven uit andere sectoren kunnen er terecht met vragen.

Maret van NBSO Nantes: "We kregen laatst een vraag van een bedrijf in de toiletblokkensector die de Franse markt op wil. Geen sector waar we dagelijks mee werken, maar natuurlijk gaan we antwoorden zoeken". Ieder Nederlands bedrijf kan met marktgerelateerde vragen terecht bij een NBSO.

Maret Reinders, NBSO Nantes: "Of je nu 1, 1.000 of 100.000 werknemers hebt, wij zullen je helpen".

Biogasbeurs in 2022

Tijdens de COVID-19-pandemie hebben er geen beurzen plaatsgevonden. Gelukkig staat er weer een biogasbeurs op de agenda voor januari 2022, namelijk Bio 360. Maret: "Tijdens die beurs is Nederland 'country on stage'. Dat wil zeggen dat er extra aandacht wordt besteed aan Nederlandse bedrijven en aan de Nederlandse expertise binnen de biogassector".

Meer weten? 

Benieuwd hoe NBSO jouw bedrijf kan helpen? Neem contact op met één van de NBSO-kantoren wereldwijd.

Vragen over ondernemen in Frankrijk?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?