'Nederland is volgend jaar een 90% circulair gebouw rijker'

Gepubliceerd op:
1 oktober 2020

Een nieuw gebouw dat voor 90% uit eerder gebruikt materiaal bestaat. In Zwolle wordt er nog dit jaar een dergelijk circulair gebouw neergezet. Het gaat om het nieuwe inspiratiepaviljoen dat op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort komt. Hiermee willen de ondernemers laten zien dat circulair bouwen mogelijk is.

Op het bedrijventerrein is in 2019 een zonneweide neergezet met bijna 20.000 zonnepanelen. "Aan de rand van de zonneweide is plek overgehouden voor een inspiratiepaviljoen", vertelt parkmanager Ilse Sijtsema van bedrijventerrein Hessenpoort. “Het zonnepark is eigendom van 10 bedrijven op Hessenpoort. Zij hebben vooraf al belangeloos een geldbedrag opzijgezet voor de bouw van het paviljoen. Voor hen biedt dit gebouw mooie mogelijkheden, bijvoorbeeld om inspiratiesessies te houden. Ook willen we hier graag laten zien hoe we op Hessenpoort bezig zijn met de energietransitie.”

Off-grid en 90% circulair

Van begin af aan stond vast dat het pand off-grid wordt en voor 90% zal bestaan uit materialen die eerder gebruikt zijn, circulair dus. Zo worden materialen hergebruikt van een gesloopte basisschool uit Nieuwleusen op circa 10 kilometer van het bedrijventerrein. Sijtsema: “Hoogeboom Raalte deed deze sloop. Het bedrijf heeft daarvoor als eerste partij in Nederland een officieel certificaat voor circulaire sloop ontvangen. Zo wordt het puingranulaat van de betonnen wanden en vloeren verwerkt in nieuw gegoten betonblokken voor de fundering van ons paviljoen. Hierdoor is minder nieuw cement en zand nodig.”

Zonneschoorsteen

Het gebouw van 15 bij 15 meter gaat bestaan uit 2 verdiepingen. “Allereerst wordt een wal opgetrokken, zodat het onderste deel van het pand ‘in de grond’ ligt, goed voor warmte en koeling. Verder gaan we werken met een zonneschoorsteen, dus met natuurlijke ventilatie. Warme lucht stijgt omhoog en wordt door de zonneschoorsteen naar buiten geleid. Het principe dus van de natuur, zoals bij een termietenheuvel”, aldus Sijtsema.

Ook circulair bouwen?

Voor de bouw hebben niet alleen de bedrijven geld beschikbaar gesteld. Sijtsema: "Ook de provincie Overijssel heeft een subsidie gegeven van maximaal € 100.000 in het kader van Impuls Circulair bouwen. De bouw begint nog dit jaar. Als alles volgens planning verloopt is Nederland volgend jaar een 90% circulair inspiratiepaviljoen rijker." Ook aan de slag met circulair bouwen? Raadpleeg het stappenplan van RVO of raadpleeg het kennisplatform van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. De Circulaire Bouweconomie is een samenwerking van overheid en markt. Het Transitieteam werkt in opdracht van het kabinet aan 100% circulair bouwen in 2050. RVO ondersteunt het Transitieteam.

Meer weten

 

Vragen over circulair bouwen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?