Nederlandse medische innovaties helpen bij corona-bestrijding

Gepubliceerd op:
18 december 2020

Met hulp van de EIC Accelerator van het EU-programma Horizon 2020 ontwikkelden 3 Nederlandse bedrijven nieuwe technische ontwikkelingen. Met deze innovaties ondersteunen zij de medische sector in de coronacrisis.

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie (EC) om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groeiambities, met het plan op te schalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt te brengen. De EC deed een dringende oproep om voorstellen in te dienen, die de coronacrisis helpen te bestrijden.

Vaccins per drone

Om het coronavaccin snel te vervoeren, ontwikkelde Avy een langeafstandsdrone met de flexibiliteit van een drone en de efficiëntie van een vliegtuig. Voor het vervoer van vaccins is het nodig om de temperatuur te controleren. Sommige vaccins moeten bijvoorbeeld bij -70 °C vervoerd worden, andere vaccins bij -16 °C of -4 tot -6 °C. Met name in ontwikkelingslanden kan het vervoer van vaccins lastig zijn. Lastig is vooral het vervoer vanaf de laatste luchthaven. Dat geldt al voor West-Europa, dus zeker voor ontwikkelingslanden in Afrika of afgelegen gebieden.

Machinaal bedden desinfecteren

Weber Hospital Systems heeft een machine ontwikkeld die ziekenhuisbedden met robots en stoom duurzaam reinigt. In Nederland wordt deze robot in het Erasmus MC Rotterdam toegepast, maar ook in Denemarken is het systeem aan twee ziekenhuizen verkocht en daarnaast nog aan ziekenhuizen in Duitsland en Noorwegen. Normaal worden ziekenhuisbedden handmatig schoongemaakt of gaan ze in een beddenwasstraat. Een belangrijk pluspunt van de methode die Weber Hospital Systems gebruikt, is dat bedden met high-end elektronische toepassingen ook gereinigd kunnen worden.

Betere beademing

Ventinova heeft een nieuw beademingsapparaat ontwikkeld. Hierbij wordt naast de inademing ook de uitademing geregeld. Patiënten met COVID-19 op de Intensive Care (IC) herstellen mogelijk eerder en de kans op overlijden neemt mogelijk af. De beademingsmachines zoals we die kennen richten zich alleen op de inademing. Toen in maart 2020 duidelijk werd dat corona een groot probleem ging vormen voor ziekenhuizen. Innovatieve bedrijven die konden helpen de ziekte te bestrijden, kregen vanuit de EU voorrang. Ventinova vroeg de subsidie van het EU-programma Horizon 2020 aan om beademingstechniek van de OK naar de IC te brengen.

Meer informatie?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt en adviseert bedrijven in het verkrijgen van deze financiering. Lees meer over het EU-programma Horizon 2020.

Vragen over Horizon 2020?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?