"Ons nieuwe bedrijfspand is milieuvriendelijk en levert belastingvoordeel op"

Gepubliceerd op:
22 augustus 2022

Transportbedrijf H.Z. Logistics laat een nieuw duurzaam, milieuvriendelijk bedrijfspand bouwen in Maasdijk. Dankzij de MIA\Vamil kan dit met belastingvoordeel. "Het nieuwe bedrijfspand is onderdeel van de milieuvriendelijke maatregelen die we nemen", zegt financieel directeur Simone Bekker.

Praktijkverhaal MIA\Vamil - Impressie HZ Logistics

H.Z. Logistics is een internationale dienstverlener in logistiek en transport. Het bedrijf vervoert goederen door Europa met trekkers en opleggers. Door groei ontstond de behoefte aan een nieuw bedrijfspand voor opslag, kantoorpersoneel en het wagenpark. De regelingen Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil) van RVO maken de bouw voordeliger. Het bouwplan maakt gebruik van verschillende milieuvriendelijke technieken die op de Milieulijst van de MIA\Vamil staan. Zo doet H.Z. Logistics iets terug voor het milieu.
 

Flora en fauna op een industrieterrein

Een wand met haagplanten (groenwal) houdt de geparkeerde trailers uit het zicht. In de groenwal komen nestkastjes voor vogels met bijbehorende beplanting. Het plan heeft verder insectenhotels, inheemse bomen, klimop, bloemrijk grasland voor de bijen. En een waterinfiltratiesysteem, dat regenwater naar de planten leidt. Het infiltratiesysteem voorkomt dat schoon regenwater in de riolering terecht komt. De diverse bloemen en planten trekken vogels en insecten aan. "Dat is redelijk uniek op een industrieterrein", aldus Bekker.

Milieu- en energie-investeringen

Bij H.Z. Logistics waren ze al bekend met milieuregelingen. "Bij investeringen onderzoeken we of we in aanmerking komen voor subsidies. Zo stelde de Energie-investeringsaftrek (EIA) ons in staat te investeren in onder andere warmtepompen." Bekker is zich bewust van de vervuiling die de transportsector veroorzaakt. "Uitstoot blijft een uitdaging, zelfs met de schoonste dieselmotoren. En helaas is elektrisch rijden (nog) niet geschikt voor zware transporten op lange afstanden."

De MIA\Vamil biedt wel verschillende mogelijkheden voor schoner vrachtwagenvervoer, bijvoorbeeld voor elektrische- en waterstofvrachtwagens. Ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig uitstootvrije vrachtauto willen kopen of 'financial-leasen', kunnen ook gebruik maken van de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET).

Belastingvoordeel

"Gelukkig kunnen we dankzij het nieuwe pand toch iets doen." Het pand en de bijbehorende milieuvriendelijke voorzieningen zijn naar verwachting in juni 2023 klaar,  "De palen staan al in de grond." Bekker raadt andere bedrijven aan ook milieu-investeringen te doen en gebruik te maken van de MIA\Vamil. Het levert je een belastingvoordeel op. "Denk na over wat je als bedrijf wil bereiken, wat je wil uitstralen. De regeling moet daar bij aansluiten."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?