Nieuwe methode maakt verwerking ziekenhuisafval makkelijker, sneller en schoner

Gepubliceerd op:
18 november 2020

Om ziekenhuizen schoner te laten werken, ontwikkelt Pharmafilter een nieuwe manier van afvalverwerking. Hierdoor is het mogelijk om vuilnis zo dichtbij mogelijk op de plek waar het vandaan komt te verwerken, legt directeur Maikel Batelaan uit.

Het afval van ziekenhuizen wordt normaalgesproken apart gesorteerd en verwerkt, maar dat verandert met de methode van Pharmafilter. In de vermalers van het bedrijf is het mogelijk om vrijwel al het afval in te gooien. Daarna belandt het vuilnis via de riolering van het ziekenhuis in een grote installatie van ongeveer 20 bij 20 meter op het ziekenhuisterrein.

Hergebruik

De installatie maakt hergebruik van zoveel mogelijk afval mogelijk, zegt Batelaan. "Vaste materialen in het afval gaan naar een vergistingsproces, dat alle organische materialen in biogas omzet. Daarmee wekt de installatie weer energie op. De installatie ontsmet ook harde materialen die niet voor vergisting geschikt zijn, waarna ze wel geschikt zijn voor hergebruik."

In het afvalwater van een ziekenhuis zitten allerlei giftige stoffen, bijvoorbeeld door medicijnresten. Die giftige stoffen komen ook terecht in het water van meren en rivieren omdat de rioolwaterzuivering de stoffen er niet uit kan filteren. Maar de installatie van Pharmafilter kan dat wel en elimineert alle giftige stoffen uit afvalwater.

Makkelijker, sneller en schoner

Het grote voordeel van de installatie van Pharmafilter is dat het afvalverwerking van ziekenhuizen makkelijker en sneller maakt. Het is ook niet meer nodig om afval op te slaan op ziekenhuisafdelingen en er zijn minder contactmomenten met mogelijk besmet materiaal. Batelaan: "Onze methode stelt ziekenhuizen in staat om in de keuken te werken met eenmalig te gebruiken producten. Die kunnen daarna meteen in de vermaler. Zo hebben ziekenhuizen geen spoelkeukens meer nodig. Dat is veel schoner en kost minder energie."

Regelgeving en vergunningen

Batelaan vertelt dat vergunningen en regelgeving grote uitdagingen zijn voor Pharmafilter: "Omdat onze methode zo innovatief is, stuit je al snel op regels die niet gemaakt zijn met ons systeem in het achterhoofd." Zo mag hergebruik van ongesorteerde afvalmaterialen uit ziekenhuizen bijvoorbeeld nog niet, omdat het een risico zou zijn.

Pharmafilter probeert zoveel mogelijk in gesprek te gaan met allerlei partijen om de regels werkbaar te maken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt het bedrijf bij het aanknopen van contacten bij ministeries en andere overheidsinstellingen. "Maar het omgaan met lastige regelgeving blijft in alle gevallen veel tijd kosten", sluit Batelaan af.

Bent u tevreden over deze pagina?