Nieuwe schuur dankzij het bedrijfsovernamefonds

Gepubliceerd op:
6 november 2020

In 2017 heeft ondernemer Tim Moerman de Zeeuwse boomgaard Ter Linde overgenomen. Voor het fruitteeltbedrijf was een nieuwe sorteerlocatie nodig. De bank kwam niet zomaar over de brug. Maar met het bedrijfsovernamefonds Vermogensversterkend Krediet (VVK) kwam de lening er wel.

In 2014 begon Moerman bij vof Ter Linde vlakbij het Zeeuwse Oostkapelle. "Mijn medevennoot wilde er in 2017 mee stoppen, zodat ik het bedrijf kon overnemen. Daarvoor had ik wel gebruik van eigen middelen nodig en een lening van de bank."

Gemengd biodynamisch bedrijf

Moerman wil Ter Linde samenvoegen met het naastgelegen Loverendale. Van dit gemengd agrarisch bedrijf is Moerman mede-eigenaar. "Het fruitteeltbedrijf is nu onderdeel van een biodynamisch geheel. Behalve fruit verbouwen we groenten. We houden koeien, varkens en kippen. Hiermee kunnen we op een natuurlijke manier het land bewerken. We beheren een stuk Natura 2000-gebied. En we hebben een winkel, een camping en activiteiten voor schoolkinderen. We staan midden in de samenleving."

Investeren in nieuwe schuur

De verschillende activiteiten zorgen dat de risico’s gespreid zijn. Het maakt Loverendale Ter Linde zekerder voor de toekomst. Het bedrijf is ook aangesloten bij Nautilus Organic. Dit is een coöperatie van biodynamische fruittelers die hun afzetmarkt groter willen maken. Bij Ter Linde slaan zij hun fruit op.

"We zijn nu hard toe aan uitbreiding van de capaciteit", zegt Moerman. "Ik heb een investeringsplan geschreven voor een nieuwe schuur met een extra koeling en een sorteerlijn."

Lening met borgstelling

Aankloppen bij zijn bank voor een nieuwe lening was volgens Moerman geen gelopen race. "Tot ik een bericht las dat wel voor extra zekerheid zorgde. Hierin werd het bedrijfsovernamefonds VVK aangekondigd. De overheid geeft een borgstelling voor de lening. De investering moet wel leiden tot verduurzaming en toekomstbestendigheid. Daar voldoen we met ons bedrijf zeker aan. Ook omdat we voor de koeling geen chemische koudemiddelen maar CO2 gebruiken. En er komt een dak met vegetatie. Het zorgt voor isolatie, biodiversiteit en dat er water wordt vastgehouden."

Aanvraag binnen 3 jaar

Het bedrijfsovernamefonds VVK is voor starters. Het gaat om boeren of tuinders die niet langer dan 3 jaar geleden hun bedrijf zijn begonnen of hebben overgenomen. "We moesten met de aanvraag opschieten om binnen die termijn te blijven. Ik heb de gegevens opgestuurd, de bank diende de aanvraag in. En met succes. In juli kunnen we de schuur in gebruik nemen."

Meer weten?

Wilt u een bedrijf overnemen en investeren in duurzame bedrijfsvoering? Lees hoe u via het bedrijfsovernamefonds een Vermogensversterkend Krediet (VVK) aanvraagt om uw bedrijf toekomstbestendig te maken.

Bent u geïnspireerd door dit verhaal? Bekijk ook de campagne Groeien naar morgen over toekomstbestendige landbouw.

Vragen over het VVK?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?