Omdenken tijdens de coronapandemie

Gepubliceerd op:
8 maart 2022

Als je Marloes 2 jaar geleden had verteld dat ze nu een speelgoedfabriek zou leiden, had ze je raar aangekeken. Toch is ze nu, samen met haar vader Lucas, de gelukkige eigenaresse van Lovelties. Lovelties verkoopt houten speel- en poppenhuisjes. Inmiddels kijken ze ook naar mogelijkheden in het buitenland. RVO klantcontact internationaal hielp hen daarbij op weg. Kristina van der Veer, coördinator klantcontact Internationaal, ging met ze in gesprek.

Afwachten geen optie

Tijdens de eerste corona piek in april 2020 was stilzitten geen optie voor Lucas Pijfers en Marloes Pijfers. Vader Lucas had al een eigen onderneming en moest tijdens de pandemie noodgedwongen zijn personeel naar huis sturen. Veel werk was weggevallen. Hij wilde niet afwachten en had nog een freesmachine staan.

Lucas vroeg aan dochter Marloes of zij nog een leuk idee had. Ook zij zat met onzekerheid rond haar werk thuis. Beiden hebben een creatieve achtergrond. Marloes liet hem een idee zien van een poppenhuis die je zelf in elkaar kunt zetten. Marloes: "Een week later stond hij op de stoep met het eerste prototype!"

Al snel door de voorraad heen

Rond de kerstperiode van 2020 startten ze met een eigen webshop. De verkoop liep meteen goed. Marloes: "We waren al snel door onze voorraad heen." Aan het begin maakte Lucas alle houten huisjes zelf met één freesmachine. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een locatie in Soest. Ze hebben nu 7 freesmachines en een aantal frezers in dienst.

Uitdagingen tijdens de coronapandemie

Marloes en Lucas liepen tijdens de coronapandemie tegen verschillende uitdagingen aan: hoe vinden we werknemers? Hoe financieren we het? En hoe om te gaan met het hout tekort? De huisjes worden gemaakt van duurzaam hout en zijn niet gelakt. Zo kunnen kinderen hun fantasie loslaten en de huisjes zelf in elkaar zetten en beschilderen. Marloes: "We gebruiken alleen gekeurd hout."

Door de coronapandemie zijn er wel problemen geweest rond de levering van het hout. Marloes: "Er was een periode dat je echt niks kon bestellen." Nu dat probleem inmiddels wat is verholpen, lopen ze tegen het volgende probleem aan: de situatie Oekraïne en Rusland. Marloes: "Heel veel hout komt uit Rusland, dus we moeten bekijken wat dat kan betekenen voor toekomstige leveringen."

In het diepe gesprongen

Marloes en Lucas begonnen met de verkoop in Nederland. Al snel kregen ze ook verzoeken uit België, Duitsland en Italië. Ook werden ze, met name via Instagram, benaderd door internationale winkels. Marloes: "We waren daar nog helemaal niet klaar voor, dus dat hebben we toen afgehouden."

De retail en speelgoedmarkt was onbekend terrein voor ze. Marloes: "We zijn echt in het diepe gesprongen. We wisten niet waar we moesten beginnen qua verkoop." Lucas kwam toen met een link naar RVO Internationaal en stuurde een mail. Marloes: "Met een open vraag, van kunnen jullie eens meekijken of hebben jullie nog tips? We hadden geen verwachting, we dachten dat RVO alleen voor grote bedrijven was."

Kristina van der Veer, coördinator klantcontact Internationaal bij RVO, nam contact op met Lucas. Dit doet klantcontact van RVO altijd binnen twee werkdagen. Ze keek met hem mee naar een aantal Europese landen en de markten. Kristina: "Tijdens het uitgebreide gesprek met Lucas bleek dat ze in principe alles klaar hadden staan voor de export, maar ze wisten niet waar ze moesten beginnen."

Verrast door de hulp van RVO

Kristina heeft het verhaal van Lovelties toen aan een aantal ambassades en consulaten voorgelegd. Kristina: "De ambassades en consulaten hadden allerlei tips en informatie over de speelgoedsector." Verder vond ze een interessant marktrapport. Marloes: "Een paar dagen later ontvingen we een heel mooi en uitgebreid rapport. Met adressen van fysieke winkels, hoe de markt in elkaar steekt per land, gespecialiseerde websites en informatie over waar consumenten hun speelgoed kopen. We waren heel verrast door de hulp die we kregen van RVO." 

Kristina merkt vaker dat ondernemers verrast zijn door de hulp die zij bieden. Kristina: "Ik denk dat een gesprek met één van onze adviseurs altijd goed is voor ondernemers. We bieden een luisterend oor en stellen heel gericht vragen. Ook over dingen waar de ondernemer nog niet over na heeft gedacht. Dat is voor de ondernemer ontzettend nuttig. We kunnen hem binnen RVO verder helpen, en soms ook met externe partners." 

Meer weten?

Bent u ook op zoek naar hulp bij zakendoen in het buitenland? Neem contact op met één van onze adviseurs!

Doet u zaken met Rusland? En heeft u bijvoorbeeld vragen over de sancties? Neem contact op met het Ondernemersloket.

Meer weten over internationaal zakendoen?

Onze adviseurs helpen u graag verder!

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?