Ondernemende vrouwen maken het verschil in Indiase sloppenwijken

Gepubliceerd op:
23 februari 2021

Pollinate Group leidt vrouwen uit sloppenwijken op tot ondernemers en geeft hen zo de kans om hun eigen gemeenschap uit de armoede te halen. Door lampen op zonne-energie te verkopen verdienen de vrouwen een eigen inkomen. Daarnaast zijn deze lampen goedkoper, duurzamer, veiliger, en geven beter licht dan de traditionele lampen op kerosine.

Pollinate Group geeft achtergestelde gemeenschappen toegang tot betaalbare en duurzame energie. Daarmee draagt het bedrijf bij aan het behalen van het duurzame ontwikkelingsdoel (SDG) 7: betaalbare en duurzame energie voor iedereen. Door vrouwen aan het roer te zetten, wordt meteen de weg naar gendergelijkheid (SDG 5) vrijgemaakt. Sujatha Ramani, directeur van Pollinate Group:

"We willen vrouwen de kracht geven om de armoedespiraal te doorbreken."

Sterkere positie voor vrouwen

De vrouwen verkopen de lampen in hun eigen gemeenschap. "Deze vrouwen willen graag iets veranderen in hun leven. Wij leiden ze op en investeren in hun eerste voorraad. Het inkomen dat de vrouwen met dit werk verdienen verbetert hun positie en status. Eerst in hun eigen familie, en later in de gemeenschap."

Pollinate Group noemt de verkoopsters suryamukhis: zonnebloemen. "Suryamukhi is een vrouwelijk woord. Surya is Sanskriet voor zon. Dit staat voor het vrouwelijke," legt Ramani uit. "Deze naam past perfect bij de emancipatie die we willen bereiken."

Schoner, goedkoper en beter licht

In de sloppenwijken van India gebruiken veel huishoudens kerosine voor verlichting. "2 uur licht kost 10 Indiase roepies per dag. Daarnaast zijn de dampen vaak ondraaglijk en is er risico op brand. Lampen op zonne-energie zijn goedkoper en verlichten de ruimte beter. De kwaliteit van leven verbetert, bijvoorbeeld doordat kinderen hun huiswerk kunnen maken bij de lamp."

Diepgaande en levenslange impact

Veel bedrijven durven het niet aan om te investeren in de gemeenschappen in Indiase sloppenwijken. Ramani: "De levens van deze mensen zijn onvoorspelbaar. Zij blijven vaak 18 maanden in de stad en keren dan terug naar hun dorp. Wij geven de vrouwen vaardigheden mee die ze kunnen blijven gebruiken als ze terugkeren naar hun dorpen. We willen graag een diepe en levenslange invloed meegeven. Vrouwen kunnen hun inkomen gebruiken om hun kinderen naar school te sturen, zo bereiken we meerdere generaties."

Doelstellingen verhogen

Pollinate Group maakt gebruik van de subsidieregeling SDG7 Results. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betaalt de subsidie achteraf, op basis van de bereikte resultaten. Ramani: "Dit motiveert ons onze doelstellingen te verhogen, om meer duurzame lampen te verkopen. De subsidie helpt ons om de markt goed te bereiken, en om onze activiteiten op te schalen. Zo maken we deze gemeenschappen minder afhankelijk van fossiele brandstoffen."

RVO financiert dit project namens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?

Lees verder over hernieuwbare energie en gendergelijkheid-projecten van RVO op de volgende pagina's:

Vragen over SDG7 Results?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?