"Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg heeft ons verder gebracht"
Net als veel andere Nederlandse gemeenten kampt Wijk bij Duurstede met snelle vergrijzing. Beleidsadviseur Cathy Venselaar: "Daardoor kloppen steeds meer particulieren bij ons aan met een initiatief rond wonen en zorg."

De gemeente had behoefte aan duidelijke kaders om deze ideeën te beoordelen en schakelde het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) in. Expert Antoinette van Heijningen bleek een perfecte match. Samen met Venselaar ging zij aan de slag.
Beoordelen
Wijk bij Duurstede heeft nu al een tekort aan geschikte woonlocaties voor ouderen. De gemeente biedt dan ook graag ruimte aan initiatieven van particulieren. Venselaar: "Om die initiatieven te beoordelen, hebben we duidelijke kaders nodig. Bijvoorbeeld dat levensloopbestendig bouwen onze norm is. Als een particuliere woonlocatie eenmaal staat, kunnen we er als gemeente niet meer zoveel over zeggen. Maar als er iets misgaat, worden we er wel op aangekeken."
Vernieuwende aanpak
Wijk bij Duurstede hecht veel waarde aan een goede relatie met woningcorporaties, zorgaanbieders en particuliere bouwers. De gemeente heeft deze partijen dan ook betrokken bij het opstellen van de kaders. Een vernieuwende aanpak. Uit de gesprekken met hen ontstond een helder en duidelijk document. De gemeente gaat het document zelf verder uitwerken. "Als we nu een initiatief afwijzen of juist toelaten, kunnen we aan de hand van het opgestelde document uitleggen waarom."
Blij met inbreng OWZ
Wethouder Wil Kosterman is blij met de inbreng van het OWZ: "Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg heeft ons verder gebracht dan we zelf waren gekomen. Dankzij de kennis en het gezag van de expert kregen we meer voor elkaar. We hebben verschillende partijen bij elkaar gebracht om tot een goede oplossing te komen. Ook intern weten de verschillende afdelingen elkaar nu beter te vinden, waardoor we nog beter kunnen inspelen op de behoeften van onze bewoners."
Meer weten?
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport