"Onze app maakt onderwijs toegankelijk in Irak"

Gepubliceerd op:
20 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
24 augustus 2023

Shapol Majid heeft een droom: hét e-learningplatform van het Midden-Oosten en Noord-Afrika ontwikkelen. “Om zo met honderden, uiteenlopende opleidingen miljoenen jongeren toegang te bieden tot onderwijs en kennis.” Hiervoor lanceerde ze haar app: Mamosa.

Mamosa app: e-learning voor Midden-Oosten en Noord-Afrika

Toen Shapol Majid een jaar of 3 geleden besloot om haar lingeriemerk Khanem lokaal, in Irak, te laten produceren, merkte ze dat de jongeren in de regio onvoldoende opgeleid waren. Modeopleidingen waren er niet meer door de jarenlange oorlog. Als pilot ontwikkelde ze zelf een opleiding. Met succes. Er meldden zich 475 jongeren aan voor de 45 beschikbare plekken. Majid wil meer mensen kunnen helpen en zo ontstond het idee voor een e-learning.

Shapol Majid

Shapol Majid (tweede van links)

Betere toegang tot onderwijs

“De SBIR-oproep ‘Betere toegang gezondheidszorg en onderwijs Midden-Oosten en Noord-Afrika’ kwam precies op het juiste moment”, vertelt Majid. “Fase 1 bood ons de kans om te onderzoeken of de ontwikkeling van een e-learning technisch, organisatorisch en financieel haalbaar zou zijn. Dat kon ik professioneel aanpakken dankzij de subsidie.”

Het onderzoek leverde interessante inzichten op. Majid: “Er zijn in Irak weinig mensen met een laptop of bankrekening. Wel heeft bijna iedereen een mobiele telefoon met goed internet. Een e-learningapp met diverse mogelijkheden om mobiel te betalen sluit daarbij mooi aan.”

Een ander onderdeel van het onderzoek richtte zich op mogelijke samenwerkingen met lokale organisaties. "We polsten de interesse van middelbare beroepsopleidingen en vroegen hen om input voor de inhoud van onze opleidingen", zegt Majid. "Daarnaast maakten we plannen met bedrijven om hun jonge werknemers verder te helpen met opleidingen over bijvoorbeeld Excel."

App ontwikkelen

Met de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek ging de Mamosa-app door naar fase 2 van de SBIR-oproep. Majid ging aan de slag met de app. “In januari 2022 zijn we gestart en daarna volgde een intensieve periode van testen en verbeteren. De app is positief ontvangen in Irak en inmiddels zijn we live met een aanbod van 6 opleidingen. We zijn in gesprek met ministeries in Irak en Egypte voor accreditatie voor onze opleidingen.”

De steun vanuit SBIR bracht haar op meerdere manieren verder: “Dankzij de financiële steun maakten we kwalitatief goede cursussen met mooie video’s. We zetten de expertise in van andere e-learningbedrijven. Daarnaast kregen we waardevolle feedback en tips van RVO. Tot slot leerden we andere ondernemers kennen die mogelijk interessante partners zijn.”

Volwaardige opleidingen

Mamosa app: onderwijs in 3 talen

De opleidingen zijn er in 3 talen.

In Mamosa, dat onderwijzer of begeleider betekent in het Koerdisch, kun je zelf je volwaardige opleiding samenstellen. Vooralsnog zijn er naaiopleidingen te volgen op verschillende niveaus en is er een cursus Photoshop. In Irak kunnen leerlingen wiskundelessen volgen via de app, een initiatief van docenten daar. De e-learnings bestaan uit video’s en uit lesmateriaal dat direct te downloaden is. Majid: “Wij richten ons op beroepsonderwijs, zodat studenten na de opleiding direct aan de slag kunnen.”

De opleidingen zijn in begrijpelijke taal in het Engels, Arabisch of Koerdisch en de app is ook een community waar gebruikers elkaar kunnen helpen. “Na het afronden van een opleiding ontvang je een certificaat en krijg je toegang tot de bijbehorende Bazaar”, vertelt ze. “Dat is een soort Google Maps waar je zichtbaarheid krijgt en dat helpt de ondernemer zijn producten te verkopen. We helpen deelnemers na hun opleiding dus direct verder met hun business.”

Bent u tevreden over deze pagina?