"In ons bedrijf is werkend leren vanzelfsprekend"

Gepubliceerd op:
21 oktober 2021

Ze kreeg het ondernemen met de paplepel mee, nam het bedrijf over van haar ouders en staat nu aan het roer van een organisatie met 65 vakkundige medewerkers. Angelique Nijhof werkt daarbij veel en graag samen met het onderwijs. Zo is ze medeoprichter van Innovatiehub Salland waar studenten aan innovatiechallenges in de praktijk werken. Haar motivatie staat ook online: bij de Nijhof-groep is werkend leren vanzelfsprekend.

Boeien, binden en behouden van medewerkers en talent uit de regio. Dat is toch wel in de kern het motto van de directeur-eigenaar van Nijhof Installatietechniek van woning- en appartementenbouw. "Als je werkt, leer je sowieso al meer dan op school van de contacten met collega's en klanten. Dat geldt voor jong en oud", volgens Nijhof.

Warme contacten onderwijs

Voor het aantrekken en behouden van jong talent onderhoudt ze warme contacten met ROC's en hbo-opleidingen in de regio zoals Windesheim, Deltion, Saxion en Aventus. "Studenten lopen bij ons stage, doen mee aan hackathons of werken via de Innovatiehub Salland aan innovatiechallenges in de praktijk. Ook hebben we de Salland Tech Academy opgericht met een leerprogramma voor de mbo-studenten die bij ons stagelopen of werken."

Innovatiehub Salland

Het idee voor Innovatiehub Salland is ontstaan tijdens een ondernemersdag met een enthousiaste wethouder, die interessante onderwijsvormen in zijn gemeente liet zien. Nijhof vatte de koe meteen bij de horens en polste dit idee bij een bouw-, een schilders- en een projectinrichtersbedrijf bij haar in de omgeving. "Gelukkig waren we het er samen snel over eens. Via Saxion werd een trainee ingezet om de hub op te starten. Saxion heeft namelijk een traineeprogramma 'FastForward' met 2 jaar begeleiding voor afgestudeerde hbo'ers en universiteitsstudenten. Zo kwam in september 2019 de 1e hubmanager voor ons werken en heeft inmiddels de 3e hubmanager haar intrede gedaan."

Uitdaging voor studenten

De studenten komen van verschillende opleidingen. Ze krijgen via de hub een innovatiechallenge, die ze in 20 weken uitvoeren. Daarin dagen we ze uit om mee te denken in vraagstukken van één van de hub-bedrijven. Zo krijgen ze het perspectief van de ondernemer mee en leren ze met elkaar samen te werken, creatief, daadkrachtig én initiatiefrijk te zijn. Daarnaast volgen ze tweewekelijks masterclasses samen. "Hierdoor leren ze elkaar, de innovatiechallenges en de hub-bedrijven beter kennen. Ook leren ze met verschillende disciplines samen te werken", aldus Nijhof.

Contacten met het onderwijs goed geregeld

"Het mooie van de hub is dat we zo onze slagkracht tonen, naast dat we aantrekkelijker en zichtbaarder worden voor jongeren. Ook delen we de investeringskosten en regelen we samen de contacten met het onderwijs goed. Ik kan het andere bedrijven aanraden ook zo'n samenwerkingsverband aan te gaan. Zoek gelijkgestemde bedrijven met wie je dit wilt doen. Of neem voor advies over het opzetten van een hub contact op met mij. Ik wijs je graag de weg."

Interessant?

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?