Ontdekking van sociaal ondernemerschap in het mbo

Gepubliceerd op:
29 oktober 2020

Hoe geef je aantrekkelijk onderwijs op het mbo over sociaal ondernemerschap? Young Society en Social Enterprise Lab ontwikkelden in samenwerking met het Nova College uit Haarlem een programma van 8 lessen. Directeur Amber Kaspersma van Young Society: "De studenten ontdekten allerlei inspirerende initiatieven bij hen in de buurt."

Wat is sociaal ondernemerschap? Verdien je dan als ondernemer nog wel geld? En welke voorbeelden zijn er in de buurt te vinden van mooie initiatieven, ontstaan uit sociaal ondernemerschap? Met dit soort vragen gingen meer dan 100 mbo-studenten van het Nova college in Haarlem afgelopen jaar aan de slag in een module van 8 lessen, ontwikkeld door Young Society en Social Enterprise Lab. Amber Kaspersma: "Het is echt een kennismaking voor deze studenten. Ze hebben vaak geen idee wat sociaal ondernemerschap is. Dan noemen we Tony Chocolonely, opgericht als de ‘eerste slaafvrije chocolade’. Dat voorbeeld kent iedereen en het spreekt de jongeren aan."

Inspirerende voorbeelden

Er zijn meer inspirerende voorbeelden van initiatieven in hun stad of wijk waar de studenten kennis mee maken. Sociaal ondernemers als het Kweekcafé, Mooizooi en Ground8 in Haarlem geven gastlessen. Social Enterprise Lab heeft de sociaal ondernemers geworven en begeleid. Daarna gaan de jongeren aan de slag met hun eigen businessplan en zijn ze op locatie bij de sociaal ondernemers te gast. 
Tijdens deze lessen kregen de mbo-ers  begeleiding door trainers van Young Society en door hbo-stagiaires van studies Psychologie of Maatschappelijk werk. Kaspersma: "Deze trainers zijn ongeveer even oud als de jongeren, dat helpt bij de identificatie.  Belangrijk, want de opdracht om hun eigen businessplan uit te werken, haalde hen duidelijk uit hun comfort zone." 

Eigen ideeën

Dat laatste vond docent Maltie, een van de mooie dingen van de module: "De module stimuleert studenten om hun eigen ideeën uit te voeren. Het feit dat het om een echte actuele opdracht gaat, maakt het project zeer levendig. Je merkte ook aan de studenten dat hoe meer zij werden meegenomen in het proces, hoe meer zij zich inzetten voor het doel. Het feit dat de jongeren bij de sociaal ondernemers zijn langsgegaan en een workshop van de ondernemers hebben gehad, creëert extra motivatie bij de doelgroep. Hierdoor zagen ze het belang van de opdracht des te meer in." Voor de docenten is het prettig dat het programma hen ontzorgt, bijvoorbeeld doordat het regelwerk en contacten met ondernemers uit handen genomen wordt. Peer-educator Hannah vond het mooi dat er tijdens de 8 lessen en de intensieve begeleiding er echt een band ontstond met de jongeren. "Door iedere week dezelfde groep te begeleiden, speel je als trainer feilloos in op het gedrag van de jongeren. Zeker na de excursie merk je dat de groepsdynamiek verandert. Het project ging na de excursie meer leven bij de studenten en dat bracht een berg motivatie met zich mee."

Opdracht

De module wordt afgesloten met een beoordeling van alle uitgewerkte ideeën door een jury, bestaande uit sociaal ondernemers en andere betrokkenen. Dit onderdeel viel in Haarlem door de coronacrisis helaas enigszins in het water. "We hebben de module ‘op afstand’ afgerond",  zegt Kaspersma, "door de leerlingen nog een aardigheidje te sturen. Het was jammer, maar het was niet anders. Hopelijk is dat komend jaar anders als de module ook op andere scholen wordt gegeven."

Meer weten?

Het programma ‘Sociaal Ondernemen op het mbo’ past binnen het vak Loopbaan en Burgerschap. Lees in de korte beschrijving meer over het programma of de uitgebreide versie in het eindrapport
Het programma kan ook op uw mbo-school worden gegeven. Neem voor meer informatie contact op met Stefan Burger van Young Society of Kristel Logghe van Social Enterprise Lab.

O2LAB-programma

Het project is uitgevoerd vanuit het O2LAB-programma dat streeft naar een meer ondernemende beroepsbevolking in Nederland. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ondernemerschap in het onderwijs en werkt daarvoor samen met ondernemers, onderwijsinstellingen, docenten en studenten.

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?