"Onze aanpak kun je vergelijken met een soort spoedcursus circulariteit"

Gepubliceerd op:
3 december 2020

Heinkenszand, de grootste kern van het Zeeuwse Borsele, krijgt een nieuwe brandweerkazerne. Voor de gemeente een project om kennis en ervaring op te doen met circulair bouwen. Zij werkt aan een Duurzaamheidsvisie met als onderliggende titel 'Samen werken aan een duurzaam Borsele in 2030'.

De brandweerpost krijgt 3 stallingsplaatsen en uitrukdeuren en komt aan de rand van een woonwijk. Een talud met bomen fungeert als een 'visuele groene afscherming'.

AKCI

Begin 2022 moet de brandweerpost worden opgeleverd. Maar waar begin je, als je circulair wilt inkopen en klimaatneutraal wilt bouwen, maar niet beschikt over de benodigde expertise? De subsidieregeling Advies bij Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) bood uitkomst.
De gemeente zette de AKCI in om een adviesrapport op te stellen voor een circulaire en duurzame basis voor het nieuwe gebouw. "Het rapport is het resultaat van 3 sessies met alle betrokken beleidsmedewerkers binnen de gemeente Borsele en de architect", vertelt Nescio Midavaine. Hij is als projectmanager innovatie en advies verbonden aan adviesbureau Marsaki, dat het rapport opstelde en de gemeente adviseerde over de circulaire bouw.

Hoe dan?

Midivaine: "Niet alleen overheden, ook bedrijven weten dat ze met circulariteit aan de slag moeten. Maar ze worstelen met de vraag 'hoe dan?'. Onze aanpak kun je vergelijken met een soort spoedcursus circulariteit. Gemeentelijke beleidsmedewerkers die nog niet thuis zijn in circulair inkopen en bouwen, worden helemaal ingewijd in het onderwerp. De opgedane kennis kunnen ze vervolgens toepassen bij toekomstige projecten. Met het ontwerp-bouwplan van de kazerne leerden de beleidsmedewerkers alles over het 6 S-model van Brand." Deze methode gaat ervan uit dat een circulair gebouw uit 6 lagen bestaat, ieder met een eigen functie: site (locatie), structure (constructie), skin (huid; gevel, dak, vloer), services (installaties), space (binnenruimtes) en stuff (meubilair). "Iedere laag heeft een verschillende levensduur. Ook de gebruikte bouwmaterialen kennen verschillende omloopsnelheden."

Materialen

Gebaseerd op dit 6 S-model sluit het rapport af met een gedetailleerde materialenlijst voor het voorlopig ontwerp van de architect. Per soort materiaal, is gekeken naar de bouwkosten, de milieu-impact en de circulariteitsscore. Midavaine: "Het gebruik van een materialenpaspoort is een must. Evenals de Milieuprestatie Gebouwen." Deze MPG geeft aan in welke mate bouwmaterialen het milieu belasten. "De architect is nu aan zet. Hij gaat aan de hand van het adviesrapport het ontwerp van de brandweerpost uitwerken en de (financiële) consequenties in beeld brengen."

Meer weten

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?