"Onze circulaire woningen zijn beter bestand tegen klimaatverandering"

Gepubliceerd op:
19 januari 2022

Het Nederlandse bedrijf Easy Housing timmert hard aan de weg met een concept van circulaire huizen voor opkomende economieën. Het eerste huis is onlangs opgeleverd in Mozambique. Met hulp van het Versnellingshuis Nederland Circulair! kijkt Easy Housing zelfs al naar introductie van de huizen in Zuidoost-Azië.

Bij het concept van Easy Housing gaat het om houten woningen die binnen 8 weken neergezet kunnen worden. Directeur Wolf Bierens legt uit: "Het is een bouwsysteem waarmee één- of tweelaagswoningen gebouwd kunnen worden."

Zelf bouwen

Easy Housing zorgt voor het ontwerp, de bouwtekeningen en technische documenten van de huizen. Bierens: "En we zetten de lokale supply chain op voor bijvoorbeeld FSC-hout." FSC-hout is hout met een keurmerk van de Forest Stewardship Council®. Dit keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos: volgens normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie. "We stemmen alles voor de uitvoering af met lokale bouwpartners. Want het is echt de bedoeling dat mensen uit de betreffende landen zelf gaan bouwen."

Klimaatverandering

Dankzij contacten in Mozambique is Bierens in dat land gestart. Niet geheel toevallig, want nu al woont in Mozambique 77 procent van de bevolking in sloppenwijken. Er zijn zeker 2 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast zijn de woningen van Easy Housing goed bestand tegen orkanen en overstromingen. "Daar heeft Mozambique nu al mee te maken. Door de klimaatverandering wordt dat alleen maar meer. Onze woningen zijn constructief doorberekend en ontwikkeld om windstoten van 260 km/uur aan te kunnen. Dat zijn orkanen van categorie 4."

DHI-regeling

Via het Versnellingshuis Nederland Circulair! en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg Easy Housing subsidie. Dit gebeurde vanuit de Subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI). "Daarmee zijn de overheadkosten voor deze eerste pilot in Mozambique gedekt."

Paalfundering

Bierens en zijn compagnon hebben vergaande plannen om nog dit jaar circulaire houten woningen neer te zetten in Uganda en Ghana. Daarnaast kijken ze naar landen die veel last hebben van tropische stormen en orkanen, zoals Bangladesh en de Filipijnen. "Het voordeel van dit bouwconcept is dat de woningen gemakkelijk op paalfunderingen gebouwd kunnen worden. Ze staan dus ook hoger dan het maaiveld. Op die manier zijn ze beter beschermd bij overstromingen."

Meer weten?

Vragen over Circulaire economie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?