"Onze eyeopener van LEAP? Dat we al heel efficiënt zijn"
"We kunnen nog wel wat kleine dingen in onze ICT-instellingen aanpassen, maar we zijn al zo efficiënt in ons energiegebruik als mogelijk is." Dat concluderen senior systeembeheerder Paul Soethout en teamleider Wessel van Sandwijk bij Rabobank over hun deelname aan het LEAP project. Sinds de start van LEAP woonden ze 2 bijeenkomsten bij.

LEAP (Lower Energy Acceleration Program) is het energiebesparingsprogramma voor datagebruik van de Metropoolregio Amsterdam. RVO is één van de partners binnen dit programma.
Pilots
Vanuit LEAP startten de deelnemers hun eigen pilots, die bij de tweede LEAP-bijeenkomst werden gedeeld. Energiebeheer stond centraal in de pilots. Dus hoe worden servers zo efficiënt mogelijk ingesteld, zonder dat qua prestatie in te leveren. De eco-stand zou logisch zijn, maar bij de Rabobank gebruikten ze deze niet. Soethout: "Dan zet je de server uit en dat wilden we niet. Uit de testen bleek dat we qua energiebeheer al doen wat we kunnen. LEAP is in dat opzicht een eyeopener voor ons." Van Sandwijk vult aan: "In zekere zin doen we LEAP al jaren."
Meerdere servers op één host
Qua energiebeheer is er bij Rabobank dus niet heel veel te winnen. Maar geldt dat ook qua virtualisatie? Van Sandwijk: "Bij virtualisatie laat je vele tientallen virtuele servers draaien op één fysieke host." Op die manier wordt de capaciteit van de servers maximaal benut. "Voor een deel doen we dat al, maar daar zit nog ruimte voor verbetering. Om een voorbeeld te geven: de webservers van bijvoorbeeld ABNAMRO en Rabobank kunnen in feite prima als virtuele servers draaien op één gedeeld fysiek datacenter. Dat zie je nu ook al op allerlei plekken." Op die manier heb je dan nog maar 1 of slechts enkele datacenters nodig, in plaats van de huidige 200 datacenters. "Dat levert een grote energiebesparing op."
Beveiliging
Toch willen Van Sandwijk en Soethout dit nog enigszins nuanceren. "Die hoeveelheid datacenters is er niet helemaal voor niets. Uit het oogpunt van beveiliging is er voor ons als bank zeker nog wat voor te zeggen om je eigen fysieke datacenters te hebben." Ze zijn er wel van overtuigd dat dit probleem kan worden opgelost. "Maar dat moet vooral gebeuren aan de kant van de hardware leveranciers. Gelukkig zijn die ook ruimschoots betrokken bij LEAP."
Soethout vindt het een goede zaak als andere banken in de regio ook meedoen in LEAP. "Ik trek het liever nog breder: zaken als virtualisatie en samenvoeging moeten we naar Europees niveau trekken. Dan gaan we pas echt slagen maken."
Meer weten?
Vragen over LEAP?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat