"Onze technologie verbetert wiskundeonderwijs over de hele wereld"

Gepubliceerd op:
24 januari 2022

Wiskunde is overal ter wereld één van de belangrijkste schoolvakken. Maar veel leerlingen hebben er moeite mee. Daarom richtte Martijn Slob AlgebraKIT op, een digitaal hulpmiddel dat wiskunde begrijpelijk maakt in plaats van intimiderend. "Bij wiskunde is het denkproces zó belangrijk. Met AlgebraKIT werk je stap voor stap, dat maakt het effectief en uniek."

Als wiskundeleraar merkte Slob dat veel leerlingen angstig waren voor wiskunde. "Het is iets dat je niet moet weten maar kunnen. Dat vergt veel oefening. Veel online wiskunde-oefeningen focussen alleen maar op het antwoord en dat helpt niet." Met een ingenieursachtergrond begon Slob op zijn zolderkamer te werken aan een tool waarmee je stap voor stap wiskundeproblemen oplost. Inmiddels is AlgebraKIT gegroeid van een eenmanszaak tot een klein bedrijf dat licenties van het algoritme uitgeeft aan Nederlandse én internationale uitgevers.

AlgebraKIT ontwikkelt verder

AlgebraKIT is een doorbraak in digitale wiskunde, maar er is nog altijd ruimte om verder te ontwikkelen. "Momenteel zoeken we naar mogelijkheden voor auteurs om gemakkelijk nieuwe opgaves te maken. Daarnaast werken we aan handschriftherkenning om de invoer van formules eenvoudiger te maken voor studenten. Ook kijken we of ons algoritme te gebruiken is voor andere vakken zoals natuurkunde, economie en rekenen."

Deel WBSO-aanvraag geautomatiseerd

Om onderzoek te doen voor zulke ontwikkelingen vroeg Slob via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de WBSO aan, een fiscale regeling voor research en development. Het aanvragen gaat tegenwoordig heel eenvoudig omdat een deel van de aanvraag geautomatiseerd is. Daardoor is er meer tijd en ruimte voor maatwerk. "Ik kon de aanvraag later indienen dan voorheen. Dat was heel fijn, want het is moeilijk om lang van tevoren in te schatten wat we gaan doen of nodig hebben." Ook nam RVO contact op met Slob om te melden dat één deel van het onderzoek niet gedekt zou worden. "Gelukkig hoefde ik geen nieuwe aanvraag te doen. We konden gewoon verder."

"Met de technologie die we ontwikkelen, kunnen we niet alleen in Nederland wiskundeonderwijs verbeteren, maar over de hele wereld,” zegt Slob. "De WBSO is dus niet alleen een investering van RVO aan ons, maar iets waar we met z’n allen van profiteren."

Meer weten?

Bent u zelf of binnen een bedrijf bezig met onderzoek en innovatie? Of voert u technisch-wetenschappelijk onderzoek uit? Dan kunt u misschien gebruik maken van de WBSO-regeling

Vragen over de WBSO?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?