"Onze verfpoeder zorgt voor een flinke verlaging van de CO₂-uitstoot"

Gepubliceerd op:
6 oktober 2021

Op zoek naar innovatieve duurzame producten, liep het Facility Management van Nationale Nederlanden aan tegen de circulaire verfpoeders van RAW Paints. Deze verfpoeder bevat geen toevoegingen en pesticiden. Ook wordt het product pas ter plekke gemengd met water.

"Circulariteit is een hype, maar voor ons moet een product vooral logisch zijn. Onze missie is een betere wereld voor de volgende generatie." Dat zegt Willemijn Wortelboer van RAW Paints. "Wij maken verfpoeder op een milieuvriendelijke manier. Ter plekke voeg je water toe en breng je het aan op de te schilderen oppervlaktes. Zo simpel is het. Dit zorgt voor een flinke verlaging van de CO2-uitstoot. En aanzienlijk minder afval."

Toegevoegd aan circulair project

Met hulp van Het Versnellingshuis Nederland circulair! lukte het RAW Paints om de interesse te wekken van Nationale Nederlanden. Die gaf opdracht voor een pilot in een van haar gebouwen. De pilot verliep goed, waarna de verf van RAW Paints is toegevoegd aan de productencatalogus. Nationale Nederlanden past deze nu toe bij de renovatie van de kantoorlocaties Haagse Poort en Delftse Poort.

Milieu-impact

Pieter Lems is portfoliomanager Innovatie bij Nationale Nederlanden: "Bij alles wat we kopen berekenen we de milieu-impact." Zo is de impact van de verfpoeder van RAW Paints op het milieu vele malen lager dan bij normale verf. "Het is een eerste stap om deze nieuwe producten op grotere schaal in te zetten. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Daarom zoeken we ook graag de samenwerking met dit soort bedrijven."

Houdbaarheid

De verf die gemaakt wordt met de verfpoeder heeft een beperkte houdbaarheid, vertelt Wortelboer. "Je moet het binnen 2 uur na aanmaken verwerken. Dat komt doordat er geen toevoegingen in zitten om de verf langer houdbaar te maken. Maar zolang het niet gemengd is, is onze verf in principe eeuwig houdbaar. Je maakt dus aan wat je nodig hebt. In de gewone verfindustrie is veel meer verspilling. Daar gaat ongeveer 10 tot 20% naar de verbranding."

Versnellingshuis Nederland circulair!

Het Versnellingshuis Nederland circulair! gaf voorlichting aan Nationale Nederlanden. En hielp de organisatie in contact te komen met RAW Paints. Het Versnellingshuis is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein, MVO Nederland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer weten?

Versnellingshuis Nederland circulair!

Vragen over circulaire ketenprojecten?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?