"Onze vrachtwagens komen in elk geval niet stil te staan"

Gepubliceerd op:
30 november 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is al bijna een jaar geen lid meer van de EU. In 2022 krijgen ondernemers bij hun export naar het VK te maken met aangescherpte eisen. Exporteurs van landbouwproducten en levensmiddelen moeten vanaf 1 januari 2022 een vooraankondiging doen.

Vanaf 1 juli 2022 geldt ook de verplichting voor het meesturen van een exportcertificaat (gezondheidscertificaat). Voldoet een bedrijf niet op tijd aan de voorwaarden, dan kan de lading stil komen te staan aan de Britse grens of zelfs al in de Nederlandse haven.

De grens over

Zwanenberg Food Group is een familiebedrijf met een jaaromzet van 600 miljoen euro en 1.800 medewerkers. Het bedrijf exporteert lang houdbare vleesproducten naar 120 landen. Wekelijks gaan er 60 vrachtwagens vol vleesproducten de Britse grens over. Robert Slim is Logistics Manager bij Zwanenberg. Zijn vrachtwagens komen in ieder geval niet stil te staan aan de grens. Wij praten met hem over de aangescherpte eisen bij uitvoer naar het VK.

Een goede voorbereiding

Zwanenberg Food Groop is goed voorbereid voor 2022. 2,5 jaar geleden is het bedrijf al begonnen met de voorbereidingen voor de Brexit. Slim vertelt: ''We hadden geen idee of het een harde Brexit werd of dat er een deal zou komen. Ik heb me voorbereid op het slechtste logistieke scenario en nu ben ik blij dat ik dat gedaan heb.'' 

Omdat ze naar veel andere landen exporteren, waren ze wel wat gewend. Slim: "Ik zit hier al 23 jaar. Toch kwam er nog heel veel op me af. Niet op tijd zijn was geen optie, want het gaat om 15% van onze omzet. Ik heb in een vroeg stadium onze inklaringsagent in het VK erbij betrokken. En we hebben 3 extra mensen aangetrokken voor de afhandeling van de documenten."

Losse eindjes

Sinds het vertrek van het VK uit de EU zijn de nieuwe eisen en de certificeringsplicht een paar keer uitgesteld. Volgens Slim geeft het uitstel bedrijven een beetje lucht. Dat was ook nodig, want vooral veterinair zijn er nog wat losse eindjes. En zoals hij aangeeft: ''Bij de voorbereiding komen vragen kijken waar je vooraf niet aan denkt. Sommige producten hebben een vrije invoer, als ze Europees zijn of Engels. Maar wat moet je als een product deels Europees is, maar een gecombineerde oorsprong heeft?''

De Logistics Manager benadrukt dat het uitstel geen reden is om achterover te leunen: ''Die paar maanden zijn zo voorbij. Met het gezondheidscertificaat kun je beter ook niet wachten tot 1 juli, want je moet deels de gegevens toch al invullen bij de voormelding in het Britse ICT-systeem per 1 januari 2022."

Voor 80% klaar

Voor 3 locaties hebben ze nog gezondheidscertificaten nodig per 1 juli 2022. Slim: "Wij zijn voor 80% klaar en ik maak me geen zorgen. Maar dat komt omdat we veel exporteren en extreem bekend zijn met derde landen-handel."

Vooral voor kleinere bedrijven is het een stormbaan, legt hij uit. Hij heeft regelmatig contact gehad met bedrijven die vragen hadden over de voorbereiding. Gelukkig is er via de verschillende brancheorganisaties veel contact met het NVWA, vertelt hij.

Slim: "Een aantal kleine bedrijven moest uiteindelijk toch stoppen omdat het verdienmodel niet toereikend was. Ze waren niet op tijd en vooral op veterinair gebied ontbrak het hun aan kennis. Veterinaire instructies lezen en toepassen is al een kunst op zich. Als je die kennis moet inkopen, heb je hoge kosten''. 

Instructies NVWA half december

Het voorbereiden op de Brexit heeft zowel bedrijven als de overheid veel tijd en geld gekost, vertelt Slim. "Voor de uitvoer, de inklaring, het transport, tot vertraging in de schappen in de supermarkten." Hun interne Brexit-overleg is nu rustig, maar zowel aan de Engelse als Nederlandse kant is nog veel te doen, vertelt hij. "Als de definitieve NVWA-instructies gepubliceerd zijn, kunnen we beginnen aan de afronding om voor 1 juli alles gereed te hebben.'' 

Meer weten?

Problemen aan de grens?

Heeft u vragen door problemen bij de grensdoorgang in het VK?

Bel met de hulplijn van de Britse douane (HMRC):
T: +44 300 322 9434 (ieder moment van de dag bereikbaar – kies optie 1 voor urgente problemen)

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?