"Ook van onze leveranciers verlangen we meer besparingscapaciteit"

Gepubliceerd op:
17 december 2020

Slechts 3 servers heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) staan in Zaandam. Hoeveel energie is daar nou op te besparen? "Maar liefst 14%", antwoordt Jan de Wit, technisch adviseur bij OD NZKG. "Simpelweg door de energie-instellingen aan te passen."

De OZ NZKG, Amsterdam Economic Board, NLdigital, Green IT Amsterdam en RVO zijn LEAP (Lower Energy Acceleration Program) gestart om energie-efficiëntie van datagebruik met behulp van ICT te optimaliseren.

Energie-efficiënter

Patrick Teunissen is adviseur klimaat en energie bij de OD NZKG en zit in de stuurgroep van LEAP. "LEAP richt zich op het energie-efficiënter maken van datagebruik door ICT-optimalisatie. Hierbij ligt de focus op de totale keten. Waarom de OD NZKG mee doet? Wij informeren en adviseren onder andere over geluid, luchtkwaliteit, omgevingsveiligheid, tunnels, maar ook energiebesparing. Willen we ons werk goed kunnen doen, dan moet ons eigen huis natuurlijk ook op orde zijn.”

Energiebesparing

"Onze servers gebruiken we voornamelijk voor onze virtuele thuiswerkomgeving", vervolgt De Wit. "Die stonden op 'high performance' ingesteld. We hebben 12 dagen lang metingen gedaan met dynamische instellingen. Uiteindelijk hebben we een geschikte instelling gevonden. Dat levert zonder prestatieverlies per werkdag een energiebesparing op van 14%. Zo’n hoog percentage had ik niet verwacht. Wij zijn natuurlijk een kleine speler. Maar als je dit zo eenvoudig voor elkaar krijgt en je trekt dit door naar alle andere kleine spelers in het gebied, dan wordt het toch interessant."

Er werd ook nog geëxperimenteerd met de 'power save'-modus, maar dat leverde geen besparingen op.

Leveranciers

Teunissen: "We ontwikkelen binnen LEAP nu een routekaart om te zorgen dat deze besparingen de komende jaren goed worden ingevoerd. De resultaten van de eerste fase van LEAP verschijnen binnenkort in rapportvorm. Voor ons als gebruikers geldt: nu we dit weten, zullen we bij een volgende ICT-uitvraag van onze leveranciers ook meer verlangen qua besparingscapaciteit."

Meer weten?

Vragen over LEAP?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?