"Opgave en percelen? Begin op tijd, met of zonder hulp"

Gepubliceerd op:
15 april 2021

Het is weer tijd voor het intekenen van percelen en het invullen van de Gecombineerde opgave. RVO ging in gesprek met ondernemer Nicole Gijzel-Bil en adviseur Arjan de Jong. “Begin op tijd en lees alle vragen goed door.”

Agrarisch ondernemers registreren jaarlijks de grond die zij in gebruik hebben. Denk aan: oppervlakte, ligging en de gewassen op de percelen. RVO gebruikt deze informatie voor de grondgebonden subsidies die akkerbouwers, veehouders of tuinders aanvragen in de Gecombineerde opgave. In Mijn percelen tekent en wijzigt de agrarisch ondernemer de landbouwgrond en alle landschapselementen die bij de grond horen.

Aandachtspunten bij intekenen percelen

Nicole Gijzel-Bil, akkerbouwer in Kerkwerve, vertelt: “Al jaren doe ik dit zelf. Het systeem van RVO denkt goed mee, dat is de laatste jaren sterk verbeterd. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. De moeilijkheid zit vooral in het samenvoegen en splitsen van percelen in de juiste volgorde. Het is vooral een kwestie van er voor gaan zitten en alles goed lezen.”

RVO biedt op verschillende manieren hulp aan ondernemers. Ondernemers kunnen telefonisch of via de vernieuwde chat contact opnemen. RVO kijkt dan mee op afstand. Ook zijn er instructievideo’s.

Ontzorgen van de ondernemer

Sommige ondernemers kiezen ervoor een adviseur in te schakelen. Arjan de Jong is bedrijfskundig adviseur bij Alfa accountants. Jaarlijks vult Alfa accountants voor zo’n 1500 klanten de Gecombineerde opgave in. “De Gecombineerde opgave is een totale inventarisatie van het bedrijf. Een deel van onze klanten ontzorgen wij volledig in het proces. Een ander deel vult zelf de Gecombineerde opgave in, dan doen wij een nacontrole.”

Volgens Arjan hebben ondernemers te maken met regels die steeds moeilijker worden. “Ondernemers willen niet onnodig subsidies mislopen of kortingen en boetes opgelegd krijgen. Daarom schakelen zij steeds vaker een adviseur met kennis en ervaring in, die helpt bij het juist en volledig invullen van de opgave.”

Begin op tijd!

Arjan adviseert ondernemers die de Gecombineerde opgave zelf invullen om alle vragen kritisch te doorlopen en de betalingsrechten te benutten. Nicole geeft als tip mee: begin op tijd. “Als je op tijd begint, heb je ook nog ruimte om het een en ander uit te zoeken en met RVO te bellen bij vragen.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de stappen die u moet doorlopen bij het intekenen van de percelen en het doen van de Gecombineerde opgave? Ga dan naar de pagina Percelen registreren, of bekijk de instructievideo op de pagina Extra uitleg Percelen registreren. Bekijk ook de veelgestelde vragen en de belangrijkste aandachtspunten op de website van Alfa accountants.

Vragen over Percelen registreren of Gecombineerde opgave?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?