"Plastic kan bijdragen aan een circulaire toekomst"

Gepubliceerd op:
14 januari 2022
Laatst gecontroleerd op:
9 maart 2022

Verenigd in een consortium werken 37 partners samen aan het circulair gebruiken van plastic, waarbij plastic meer en meer wordt hergebruikt. "Ons doel is om met de verschillende kennisinstellingen en bedrijven uit het consortium integrale oplossingen hiervoor te bedenken."

Op dit moment wordt in Nederland ongeveer 30% van al het plastic afval hergebruikt. Jan Harm Urbanus, hoofdonderzoeker voor circulaire plastics bij TNO, vertelt: "Als TNO streven we naar het verhogen van die 30% zodat we echt naar een circulaire economie toe gaan." De laatste paar jaar zijn al veel bedrijven en kennisinstellingen ook op dit gebied actief. Het Circular Plastics Initiative heeft 37 van deze spelers samengebracht voor het project 'Integrated approach towards Recycling of Plastics' (InReP) onder penvoering van DPI.

Handen ineen geslagen

InReP is een groot nationaal project, dat onderzoek doet naar het hergebruik van plastic. Belangrijk daarbij is de integrale, allesomvattende aanpak. "We willen een helikopterview ontwikkelen. Kijken naar het geheel en dat proberen optimaal in te richten." Het project wordt voor een deel gefinancierd uit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Het andere deel komt vanuit de betrokken organisaties zelf.

Integrale aanpak

"Aan het einde van dit project willen we 7 bepaalde resultaten behalen. Hieruit zijn 7 resultaatteams ontstaan." Zo is er bijvoorbeeld een team dat zich richt op het verbeteren van afval scheiden, sorteren en wassen. Urbanus: "Mijn rol binnen InReP is om die resultaatteams met elkaar te laten praten. Waar hebben ze elkaar nodig? Of als ze elkaar niet opzoeken, waar gaat het dan schuren. Het mooist is het om echte knelpunten tegen te komen, die je het beste op een integrale manier kan aanpakken. Dingen die echt misgaan als je niet met elkaar naar de oplossing zoekt."

De maatschappelijke waarde van plastic

Het consortium draagt daarnaast uit dat plastic, hoewel het vaak negatief in het nieuws is, zeker een duurzame bijdrage kan blijven leveren. "Nu worden er ook plastics vervangen door producten die eigenlijk minder duurzaam zijn. Maar plastics zijn in veel gevallen juist duurzamer, omdat ze heel licht én sterk zijn. Ja, we kunnen beter omgaan met plastic. Het weggooien of storten, zodat het in de rivieren en oceanen terecht komt, moet stoppen. Daar moeten we samen een oplossing voor vinden. Maar de oplossing is niet altijd om plastic te vervangen, juist vanwege die enorme bijdrage aan een duurzame wereld."

Meer weten?

Vragen over MOOI?

Neem contact met ons op

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?