Prepaid lampensysteem voor dorpen in Afrika

Gepubliceerd op:
28 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023

Het bedrijf SolarWorks! heeft als doel om energie te leveren aan mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit. Tot nu toe leverde het bedrijf hun producten en diensten op basis van zonne-energie, al aan 70.000 mensen in Mozambique en Malawi. Ze krijgen daarbij hulp van het programma EnergisingDevelopment (EnDev).

Solar Works! begon ooit als afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft. Met hun Solar Home systemen ontwikkelde SolarWorks zich intussen tot een marktleider in de off-grid zonne-energiesector in zuidelijk Afrika. Ze werken vooral met lokale mensen.

Prepaid lampensysteem

SolarWorks! biedt met name kleine systemen aan met verlichting en de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden. Er zijn ook grote systemen. Die voorzien onder andere tv's, koelkasten en geluidssystemen van stroom. Alles door middel van zonnepanelen.

Arnoud de Vroomen, CEO en mede-oprichter van SolarWorks!, vertelt dat in de dorpen waar zij werken mensen kaarsen gebruiken voor licht. "Als ze hun telefoon willen opladen, moeten ze naar het dorp verderop."

SolarWorks! Installeert een systeem in huis met 3 of meer lampen en de mogelijkheid om telefoons op te laden. Dat betalen de bewoners over 2 of 3 jaar gespreid af. De Vroomen: "Daarmee maken ze per dag minder kosten dan ze nu kwijt zijn aan kaarsen of het opladen van hun telefoon. Het is een prepaid systeem: als ze niet betalen, doet de lamp het niet."

Grotere systemen in gezondheidsklinieken

SolarWorks! werkt hierbij samen met het Energising Development Partnership Programma (EnDev). Dat programma ondersteunt de ontwikkeling van energievoorzieningen in ontwikkelingslanden. Het werkt daarbij zoveel mogelijk met lokaal aanwezige bedrijven. Via de Results Based Financing (RBF) regeling van EnDev worden de betalingen achteraf en op basis van bereikte resultaten aan bedrijven uitgekeerd.

Een voorbeeld van de samenwerking was toen in 2019 een cycloon veel schade aanrichtte in Mozambique. Dankzij de RBF-regeling kon SolarWorks! toen toch klanten van energie voorzien.

Een ander voorbeeld zijn de grotere systemen van SolarWorks! Die voorzien de verschillende lokale gezondheidsklinieken in Mozambique en Malawi van voldoende energie voor koelkasten. Bijvoorbeeld voor de opslag van vaccins. De Vroomen: "Die systemen zijn voorgefinancierd door RVO. Die samenwerking was een snel en efficiënt proces."

Investeren in werknemers

SolarWorks! heeft grotendeels mensen uit de lokale omgeving in dienst. Daarbij streeft het bedrijf naar een gelijke man-vrouw verhouding.

De Vroomen legt uit dat je als bedrijf, een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. "We geven continu trainingen over communicatie, techniek en onze code of conduct. Maar ook over belangrijke thema's als grensoverschrijdend gedrag."

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het programma EnDev samen uit met de Duitse partner Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Dat doen ze voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer over het programma van EnDev.

Wilt u werken aan duurzame oplossingen voor mensen in ontwikkelingslanden of bent u benieuwd naar onze regelingen? Bekijk dan de pagina Klimaatactie in ontwikkelingslanden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?