Publiek-privaat partnerschap helpt Bengaalse steden met afvalprobleem

Gepubliceerd op:
10 mei 2021

Van afval naar energie: een proces dat nog niet wereldwijd even goed ontwikkeld is. Sommige landen staan nog op de drempel hiervan, zoals bijvoorbeeld Bangladesh. Via een publiek-privaat partnerschap helpt het Fonds Duurzaam Water bij het afvalprobleem van 2 Bengaalse steden.

2 steden in Bangladesh, Faridpur en Satkhira, hebben te kampen met niet goed werkend afvalbeheer. Ze hebben te maken met een steeds grotere hoeveelheid huishoudelijk en toiletafval. Ook vinden er illegale afvallozingen plaats in de rivieren.

Een publiek-privaat partnerschap is een beproefd middel om deze problematiek aan te pakken. Bedrijven kunnen hun deskundigheid delen en de financiële middelen bieden die een lokale overheid vaak niet heeft. In het geval van Faridpur en Satkhira vormde de ngo Practical Action samen met het programma van het Fonds Duurzaam Water (FDW), een nieuw publiek-privaat partnerschap.

Goede particuliere partners gezocht

Een goede particuliere partner is belangrijk voor het succes van een dergelijk partnerschap, vertelt Michiel Slotema, projectadviseur bij het Fonds Duurzaam Water. Het vinden en overtuigen van zo'n geschikte particuliere partner gebeurt volgens hem niet van de ene op de andere dag. "Een publiek-privaat partnerschap als deze vergt een aanzienlijke investering van de particuliere partner." Daarom biedt de lokale overheid gunstige voorwaarden, legt hij uit. "In dit geval in de vorm van grond, concessies en afvalophaaldiensten."

Een tegenslag was dat de oorspronkelijke particuliere partner tijdens de voorbereiding het partnerschap verliet. Practical Action moest op zoek naar een vervanger. De ngo vond toen 2 nieuwe particuliere partners: Natural Synergies Ltd (Verenigd Koninkrijk) en CapitaLand and Development Ltd (Bangladesh).

Test in Faridpur

De eerste stappen naar beter afvalbeheer zijn nu gezet. De eerste test vindt binnenkort plaats in Faridpur. Daarna bouwt Natural Synergies met lokale technologie en materialen een tweede afvalenergiecentrale. Die centrale gaat huishoudelijk toiletafval en huisvuil verwerken tot organische meststof en aardgas. Dat gas wordt vervolgens in voertuigen gebruikt. Als blijkt dat de centrale in Faridpur levensvatbaar is, komt er ook een centrale in Satkhira.

Voordelen publiek-privaat partnerschap

Uttam Kumar Saha, Strategic Lead bij Practical Action in Bangladesh, vertelt dat zij intussen de afvalinzameling en -scheiding samen met de gemeenten, plaatselijke ngo's en ondernemers hebben georganiseerd. "En we zijn ook bezig met het opzetten van een arbeiderscoöperatie."

Hij roemt de voordelen van dit publiek-privaat partnerschap. "Ons partnerschap met het FDW gaat over veel meer dan geld alleen. Zij helpen ons ook te leren en onze lessen met anderen te delen."
Een ander voordeel volgens Saha is dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – dat het Fonds Duurzaam Water uitvoert – over nuttige connecties, kennis en middelen van organisaties over de hele wereld beschikt. Ook de projecttools en -checklists van Fonds Duurzaam Water hebben Practical Action geholpen om het project beter te organiseren, zegt Saha. "We zitten nu eindelijk in de business van gemeentelijk afvalbeheer!"

Fonds Duurzaam Water

Het FDW heeft meer dan 40 projecten in 22 landen en richt zich op drinkwater en sanitaire voorzieningen (inclusief afvalbeheer), efficiënt watergebruik in de landbouw en geïntegreerd waterbeheer.

Meer weten over wat het Fonds Duurzaam Water mogelijk voor uw bedrijf kan betekenen, of hoe u met een publiek-privaat partnerschap kunt meewerken? Kijk op de pagina Fonds Duurzaam Water (FDW).

Vragen over Fonds Duurzaam Water?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?