"Meerwaarde REPLACE zit in internationale kennisuitwisseling"

Gepubliceerd op:
26 oktober 2022

Dankzij het internationale project REPLACE van Interreg Europe wisselt provincie Friesland sinds 2019 regelmatig kennis uit met andere regionale overheden in Europa. Want: “De wereld is groter dan je eigen bubbel”, zegt Sander Bos, strategisch adviseur Circulaire Economie en Europese Zaken bij provincie Friesland.

Europese samenwerking

Interreg Europe ondersteunt samenwerking en kennisdelen tussen regio’s door heel Europa. Hierbij gaat het om samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en lokale overheden die willen werken aan duurzame projecten. Bos: “We willen vanuit overheidsperspectief leren welk beleid en financieringsmogelijkheden je kunt inzetten om de overgang naar circulaire economie te versnellen.”

Circulaire tour door Europa

“Ons centrale thema is de circulaire economie”, vertelt Bos. De provincie doet daarom mee in het internationale project Regional Policy Actions for Circular Economy (REPLACE). “Onze groep omvat 8 regio’s, uit onder andere Italië, Polen, Griekenland en Duitsland.”

Ieder half jaar ontmoeten de leden elkaar en staat een regio centraal. Die regio verzorgt een specifiek programma met een circulaire tour. Leden zien concrete voorbeelden die mogelijk kunnen werken voor hun lokale vraagstukken.

Circulaire economie monitoren

Bos: “De Provincie Friesland was verantwoordelijk voor de Circular Benchmark Tool (CBT). Dat is een monitoringstool om de overgang naar een circulaire economie voor regio's en provincies te begrijpen, te visualiseren en te vergelijken. Op basis van 6 indicatoren geeft de tool inzicht in de volwassenheid van een regio. De uitslag moet de circulaire economie stimuleren en regio’s motiveren om verder te verduurzamen.”

De CBT is ontwikkeld op basis van literatuur- en beleidsonderzoek, internationale workshops en de uitwisselingen tussen regio’s. De regio’s kunnen na het gebruik van de tool feedback geven, die weer wordt gebruikt om de tool te verbeteren. Bos: “Het is geen wedstrijd, maar juist bedoeld om van elkaar te leren. Alle regio’s hebben hem inmiddels gebruikt. We laten de methode nu ook aan de rest van Europa zien.”

Eigen bubbel

Bos: "De meerwaarde van REPLACE zit vooral in de internationale kennisuitwisseling: Je kijkt letterlijk over grenzen heen. Het is erg leerzaam om door andere ogen naar je eigen regio te kijken. Professioneel leer je over interessante projecten waarvan je anders geen weet van had. Ook op persoonlijk vlak houd je jezelf scherp: de wereld is groter dan je dagelijkse bubbel.”

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
In samenwerking met:
Bent u tevreden over deze pagina?