"RVO dacht mee hoe we het project toch konden doorzetten"

Gepubliceerd op:
25 juni 2021

Hoe maak je effectief en goedkoop biobased bulk- en fijnchemicaliën en biobrandstoffen? De scale-up Delft Advanced Biofuels (DAB) is goed op weg met steun van de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie+ Circulaire Economie (DEI+ CE). Dat is vooral waardevol voor de chemische sector en voedingsindustrie.

Delft Advanced Biofuels ontwikkelde een innovatieve procestechnologie, de zogeheten FAST-technologie. Daarmee maakt het bioproductie via fermentatie goedkoper. Fermentatie is het omzetten van bacteriën, schimmels of gisten naar andere stoffen. Chief Technology Officer Kirsten Steinbusch vertelt: "Met de FAST-technologie combineren we productie en productscheiding in één vat. Dat maakt het mogelijk om in dezelfde ruimte meer te produceren."

Versnellen en opschalen

Met hulp van de DEI+ CE-regeling bewijst DAB dat hun FAST-technologie werkt. Steinbusch: "Met de subsidie konden we werken aan de versnelling van de processen van 5 verschillende stoffen. Daarvan schaalden we 2 processen op naar een pilot. Die van butanol en van een bulkproduct dat we nu maken uit kolen. De chemische sector gebruikt beide als bouwsteen voor allerlei producten, zoals coatings, vitamines, geur- en smaakstoffen. Maar butanol wordt ook verwerkt in transportbrandstof."

Investeren in biotechnologie

Wetenschappelijk gezien is er al veel mogelijk om bioproducten met fermentatie te maken. Wereldwijd wordt jaarlijks voor € 8 geïnvesteerd in biotechnologie. Steinbusch: "De uitdaging is om de innovaties ook kosteneffectief te krijgen. Biochemicaliën maken is veel duurder dan de het maken van fossiele alternatieven. De productkosten van biobased chemicaliën verlagen met deze technolodie zo'n 20 tot 50 %."

Vertraging op door corona

Door corona liep het project vertraging op. Daardoor draaide DAB minder testen in de proeffabriek en vertraagde de opschaling. Steinbusch: "De deskundigen van RVO waren erg flexibel en dachten goed mee hoe we het project toch konden doorzetten. Dat is gelukt en het project is in juni 2021 ten einde gekomen. Ze gaven ook financieel advies over het project en dat is zeker goed voor het resultaat."

Succesvolle pilots

De 2 pilots bewijzen dat de technologieook voor andere toepassingen gebruikt kan worden, vertelt Steinbusch. "Die toepassingen presenteren we nog aan de buitenwereld. Dat zorgt voor nieuwe klanten die ons systeem testen en gebruiken. De opschalingsstap en de extra ondersteunende data zorgen ervoor dat we meer en sneller klanten aan ons binden." Het innovatieproject van DAB leverde al een getekend contract op met een Noord-Amerikaanse partij.

Meer weten?

DEI+: Circulaire economie

Vragen over DEI+ CE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?