"RVO opende deuren die we zelf niet hadden kunnen openen"

Gepubliceerd op:
11 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022

Het bedrijf Orbisk bestaat uit een aantal enorme technologie-enthousiastelingen, gespecialiseerd in het optimaliseren van bedrijfsprocessen op basis van data. Hun ambities waren hoog: ze wilden hun specialisme inzetten in voor een écht wereldprobleem, op weg naar een duurzame wereld. Daarnaast wilden ze een oplossing die ook internationaal in te zetten is en echt substantiële impact zou gaan maken. Hieruit ontstond de Binspector: de eerste volledig geautomatiseerde voedselafval-monitor van de wereld.

De Binspector werkt zo: de groene afvalbak van een horecaonderneming wordt uitgerust met een weegschaal en een slimme camera. De camera gebruikt een Artificial Intelligence (AI)-beeldherkenning algoritme, dat ingrediënten in verschillende bewerkingsstadia uit het beeld kan herkennen.

Hiermee is er geen extra handeling meer nodig voor het in kaart brengen van het voedselafval: inspanningsloos registreert deze machine wat voor en hoeveel voedsel er wordt weggegooid, maar ook wanneer en waarom.

Met actiegerichte dashboards van de verzamelde data helpt de Binspector de horecaondernemer of chef om porties te balanceren, voorraad te optimaliseren en efficiënter te plannen. Het resultaat is aanzienlijke verbetering van de duurzaamheid, maar ook van winstgevendheid. Een restaurant van gemiddelde grootte kan jaarlijks meer dan 5.000 kg en € 20.000 tot €60.000 besparen!

Het begin

Olaf van der Veen, medeoprichter en CEO van Orbisk, vertelt: "We startten begin 2018 met het eindeloos interviewen van toekomstige klanten. Om duidelijk te krijgen of dat wat wij wilden oplossen door hen wel als probleem werd ervaren. Toen we goed begrip hadden van de klantbehoefte, begonnen we midden 2018 met prototypen en bedienden we onze eerste klanten begin 2019 met een Minimum Viable Product (MVP, een hele vroege testversie)." Daarna ging het snel: "In de loop van dat jaar groeiden we naar de uitrol van onze technologie in meer dan 50 restaurants. Het team groeide van 2 oprichters met 50% commitment (dus 1 FTE) naar 15 FTE, we hadden beet!"

Maar ook Orbisk heeft de nodige hobbels ervaren. "Corona sloeg toe in 2020 en iedereen die we tot 'onze industrie' konden rekenen moest zijn deuren voor onbepaalde tijd sluiten. Een horrorscenario voor ons en onze klanten", zegt Van der Veen. "Bij gratie van onze welwillende investeerders én overheidsmaatregelen konden we deze 2 jaar overleven. We besteedden in deze periode veel aandacht aan de kwaliteit en (internationale) schaalbaarheid van ons product. Zo brachten we ons product van MVP naar volwaardig en uitrolbare apparatuur en dienstverlening."

Sinds enkele maanden is de horeca weer open en de investeringen betalen zich direct uit. Van der Veen: "De (conservatieve) doelen die we stelden worden ineens 3 tot 5x gehaald." Ook internationaal werpen hun keuzes de vruchten af: "We zijn inmiddels in 7 verschillende landen in Europa actief, 1 maand geleden waren dat er nog 2!"

Toekomstplannen

In de toekomst wil Orbisk zorgen dat ieder restaurant zich kan voegen bij de strijd tegen voedselverspilling. En dagelijks zijn voedselverspilling zo laag mogelijk kan houden door accurate en actiegerichte data. "Een slimme assistent voor iedere chef! Zo kunnen we miljoenen en op een dag zelfs miljarden kilo’s voedselafval per jaar gaan voorkomen!", aldus Van der Veen.

Steun van RVO

"Vanaf het moment dat we een team begonnen te krijgen kwamen we in aanmerking voor WBSO. Zo kwamen we in regelmatig contact met RVO", zegt Van der Veen. "Toen we begin 2020 de Europese subsidie Eurostars wisten binnen te halen werd de coaching en ruggespraak van RVO structureel. Sindsdien hebben we van veel steun en advies kunnen genieten van onze geweldige contactpersonen bij deze rijksdienst! We zijn onder de indruk van de ondernemersgerichte aanpak van onze begeleiding. Het zijn soms voor ondernemers taaie onderwerpen en stukken om te begrijpen en daar het beste uit te halen. RVO opende deuren die we zelf niet hadden kunnen openen en hielp helderheid te krijgen op zaken die voor ons anders ongrijpbaar waren geweest."

Vanaf nu hoopt Orbisk nog veel meer gebruik te kunnen maken van het internationale netwerk, de diensten en (financiële) ondersteuningsmiddelen van RVO om de buitenlandse markten te veroveren. "Daar zijn we al mee begonnen. We zijn aan de slag met de ScaleNL (VS scale-up accelerator) en handelsmissies, gesteund door RVO. Maar vele andere mogelijkheden volgen hopelijk nog!", aldus Van der Veen.

Tips aan andere wereldbestormers

Tips aan andere jonge bedrijven heeft Van der Veen zeker: "Deel: durf je verhaal en idee te delen, want de kennis van een ander kan nét het verschil maken in jouw kijk op de onderneming en de manier hoe deze impact kan maken op nóg een grotere groep mensen."

"Luister: het heeft geen zin om te delen, als je dan vervolgens niet luistert. Luister naar al het gevraagd én ongevraagd advies, je weet nooit wat erin zit. Luisteren betekent niet dat je ook direct alles moet overnemen; neem over waarvan jij gelooft dat het juist is en maak zo je eigen waarheid."

En als laatst: "Durf: een ondernemer is iemand die verder durft te gaan waar anderen ophielden. Durf te geloven in iets wat anderen onwaarschijnlijk of onmogelijk achten. Als je de eerste tips hebt opgevolgd en er vervolgens écht in gelooft en er alles voor wil geven, ga er dan voor en durf waar geen ander voor jou durfde te gaan!"

Meer weten?

Vragen over Fastlane voor start-ups en scale-ups?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?