’s Werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld is een feit

Gepubliceerd op:
14 oktober 2022

Er zijn al voetbalshirtjes en wedstrijdballen gemaakt van petflessen. What’s next? Juist, het speelveld! En dus was er de SBIR-oproep: ‘ontwikkel een hoogwaardig recyclebaar kunstgras sportveld.’ Senbis ging de uitdaging aan en won. Het resultaat: op 24 september 2022 opende 's werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld in Emmen (bij voetbalclub EHS’85).

Een SBIR (Small Business Innovation Research) is een door de overheid georganiseerde innovatiecompetitie om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. De aanleiding voor deze SBIR-oproep? Het probleem van opstapelende afgedankte kunstgrasvelden tackelen.

De SBIR milieuvriendelijke sportvelden

Je moet als ondernemer maar net weten dat er SBIR-opdrachten zijn én dat er eentje is binnen je vakgebied. Hoe ging dat bij Senbis? Gerard Nijhoving, de Managing Director van het bedrijf: “We waren al volop bezig met biologisch afbreekbare korrels voor op kunstgras. Hierdoor hebben wij een mooi netwerk opgebouwd in de kunstgraswereld. Via het netwerk hoorden wij van deze oproep, die perfect aansluit op wat wij doen. Wij zijn specialist in biologisch afbreekbare vezels en daar kun je ook kunstgras van maken.”

Nijhoving vertelt ook dat je omvangrijke projecten zoals een biologisch afbreekbaar voetbalveld, eigenlijk niet zonder subsidie kunt ontwikkelen. Het risico is te groot, omdat je naast het ontwikkelen van de innovatie ook geld kwijt bent aan het op de markt brengen. Daarom zijn instrumenten/middelen zoals een SBIR een uitkomst.

Waarom meedoen?

“De SBIR is een fantastische regeling”, zegt Nijhoving met aanstekelijk enthousiasme. “Ik heb zoiets nog nooit eerder meegemaakt. Normaal investeer je als bedrijf zelf in innovaties. Je bent verantwoordelijk voor je eigen kostendekking, maar nu was het echt in opdracht. Je krijgt zowel financiering als de ruimte om je idee te ontwikkelen. Dat geeft je veel slagkracht, waardoor je enorme stappen kunt maken. Daarom is een SBIR een fantastische competitie om aan mee te doen en al helemaal om te winnen.”

Ondanks de winst, staat de cup nog niet in de kast. Senbis maakt zich juist op voor de volgende ronde: met 's werelds eerste biologisch afbreekbare kunstgras sportveld de wereld veroveren.

Afbreekbaarheid en recycling

Producten en materialen hebben tegenwoordig vaak als eis dat ze recyclebaar moeten zijn. Het veld van Senbis is al een stap verder. “Met een biologisch afbreekbaar veld, komt er namelijk een nieuwe end of life optie bij”, legt Nijhoving uit. “Je kunt er nog steeds voor kiezen om producten te recyclen, maar door een extra mogelijkheid te bieden, blijven de kunstgrasvelden hoe dan ook niet liggen en zorgt het niet voor vervuiling in de maatschappij.” Het bedrijf biedt daarnaast ook een oplossing voor de microplasticvervuiling die rondom kunstgrasvelden plaatsvindt door zowel biologisch afbreekbare korrels als kunstgras aan te bieden. Het complete pakket dus. Het maakt Senbis echt een pionier, evenals EHS’85 waar het veld is komen te liggen.

Meer weten?

Door deelname aan een SBIR opdracht kunt u de research en development van uw onderneming verder brengen. Lees meer over SBIR en hou in de gaten of er voor uw bedrijf een interessante SBIR-oproep komt.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voerde deze SBIR uit in opdracht van Sportinnovator, onderdeel van ministerie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bent u tevreden over deze pagina?