Samen aan de slag voor duurzaam bosbeheer

Gepubliceerd op:
19 mei 2021

Hardhoutproducent Wijma Kampen en het Zwitserse Precious Woods werken samen aan duurzaam bosbeheer in het Afrikaanse land Gabon. Met steun van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en FSC (Forest Stewardship Council) willen ze minder bekende tropische houtsoorten gaan verkopen in Europa.

Wijma Kampen en Precious Woods delen dezelfde visie op verantwoord ondernemen en vormen dé perfecte match om het gebruik van gecertificeerd tropisch hout te promoten. Met steun van het Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO), hebben ze nu meer capaciteit en financiering om ook minder bekende tropische houtsoorten onder de aandacht te brengen. FVO is een subsidieprogramma van het ministerie van Buitenlandse zaken en wordt uitgevoerd door RVO.

"hoe beter de biodiversiteit van het bos, hoe beter het bos bestand is tegen hogere temperaturen"

Hout is een circulaire grondstof: het is duurzaam, draagt bij aan reductie van CO2-uitstoot en is 100% recyclebaar. "Er is steeds meer vraag naar tropisch hout uit Afrika en het wordt steeds vaker toegepast in bouwwerken en infrastructuur in Europa," zegt Ad Wesselink, managing director bij Wijma Kampen. Samen met Precious Woods is Wijma Kampen een grote speler als het gaat om duurzaam bosbeheer in Afrika.

Minder bekende houtsoorten

De bedrijven zijn gaan samenwerken door FSC (Forest Stewardship Council), een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer. Doel van het samenwerkingsproject is om minder bekende houtsoorten onder de aandacht te brengen. Ad: "Het bos levert niet één houtsoort, maar meerdere." Het gebruik van verschillende houtsoorten vermindert de druk op bekendere houtsoorten en voorkomt dat deze schaars worden. Zo wordt de biodiversiteit in stand gehouden. "Zeker met klimaatverandering is dat erg belangrijk: hoe beter de biodiversiteit van het bos, hoe beter het bos bestand is tegen hogere temperaturen," zegt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland.

Economische duurzaamheid

Door het gebruik van minder bekende houtsoorten kan je meer hout per hectare kappen. Hierdoor blijft duurzaam bosbeheer winstgevend en wordt het bos niet gekapt voor minder milieuvriendelijke praktijken als palmolie-winning. Ook de lokale gemeenschap in Gabon heeft baat bij dit project. Het project zorgt voor 50 nieuwe banen en hogere investeringen in gezondheid, onderwijs en huisvesting voor de lokale gemeenschappen.

De krachten bundelen

Wijma Kampen en Precious Woods vullen elkaar mooi aan. Wijma Kampen heeft veel kennis en ervaring met verschillende Afrikaanse houtsoorten en Precious Woods levert het hout uit Gabon. FSC en Wijma Kampen onderzoeken de mogelijke toepassingen van minder bekende houtsoorten in de Europese bouw- en grond-, weg- en waterbouwsector. Ook kijken ze hoe ze dit hout op de markt kunnen brengen in Europa.

Liesbeth noemt de samenwerking een mooi voorbeeld voor anderen: "Dat er partijen in Nederland én in Afrika zijn die zeggen: we hebben dezelfde waarden en staan voor duurzaam bosbeheer. Daar gaan we samen in investeren."

Fonds Verantwoord Ondernemen

FVO helpt samenwerkingsverbanden van (Nederlandse) bedrijven en maatschappelijke organisaties met het opzetten van projecten, om wereldwijd de risico’s of misstanden in hun bedrijf aan te pakken. Bent u een Nederlandse ondernemer, internationaal actief en wilt u meer weten over FVO? Kijk dan op de pagina Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO).

Vragen over FVO?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?