Schoon koken in Cambodja

Gepubliceerd op:
7 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2022

Kunnen huishoudens schoner gaan koken in Cambodja? Wel als het aan non-profit organisatie SNV Netherlands Development Organisation ligt. Met hun Smoke Free Villages-aanpak promoten ze niet alleen alternatieven voor koken op hout, maar zorgen ze voor een blijvende gedragsverandering onder de bevolking. Ze doen dat als onderdeel van het Energising Development programma.

Bijna 80% van de 3 miljoen plattelandshuishoudens in Cambodja kookt traditioneel op hout. Dat is niet alleen een enorme aanslag op de natuur, maar ook op de gezondheid van vooral vrouwen en kinderen.

"Ieder jaar sterven zo'n 14.000 Cambodjanen aan de gevolgen van luchtvervuiling door rookontwikkeling", licht Bastiaan Teune toe. Hij is Sector Leader bij SNV en heeft zichzelf als doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te laten overstappen op schone kookmethodes.

Dorpsbijeenkomsten

De medewerkers van SNV helpen mensen die in grote armoede leven. Ze doen dat in 24 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daar proberen ze inkomens van arme gezinnen te verhogen en hen tegelijkertijd toegang te bieden tot basisvoorzieningen. De SNV-medewerkers zijn experts op het gebied van landbouw, energie en water, sanitatie en hygiëne.

In Cambodja begon SNV oorspronkelijk met het steunen van leveranciers van schone kooktoestellen. "We testten deze cookstoves en als ze goed functioneerden, kregen de leveranciers subsidie. Zo steunden we de lokale markt", legt Teune uit.

Inmiddels is hun strategie veranderd: ze kijken nu naar de consument. Teune vertelt dat echt grootschalige veranderingen beginnen met kennis en begrip. SNV organiseert dorpsbijeenkomsten en houdt demonstraties om te laten zien hoe gevaarlijk het koken op hout is. "We adviseren mensen om hun kinderen weg te houden bij het vuur, hun huis goed te ventileren, en als ze dan toch echt op hout willen koken, te zorgen dat het hout goed droog is."

Veranderen van kookmethode

9 maanden geleden begon Teune met deze nieuwe aanpak. De eerste cijfers lijken positief. Daarvoor kookte in de dorpen zo'n 12% van de mensen op een schone manier. Inmiddels is dat bijna 40%. "Dat is veel meer dan ik had verwacht", vertelt Teune. SNV blijft de dorpen op lange termijn volgen om hun methode te toetsen. Maar ook om te kijken of de andere huishoudens niet ook kunnen worden overgehaald om hun kookmethode te veranderen.

Teune kijkt positief naar de toekomst en verwacht eind 2021 een compleet plaatje te hebben van de effecten. Daarna willen ze het project verder uitrollen en opschalen. Teune: "Het unieke van deze aanpak is dat we niet zeggen: 'We hebben zoveel duizend fornuizen verkocht'. Nee, we hebben zoveel duizend mensen tot een gedragsverandering gebracht."

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) coördineert het Energising Development programma (EnDev) samen met de Duitse partner Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Dat doen ze voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma wordt ook gefinancierd door Duitsland, Noorwegen, en Zwitserland. Lees meer over het EnDev programma.

Wilt u werken aan duurzame oplossingen voor mensen in ontwikkelingslanden of bent u benieuwd naar onze regelingen? Bekijk dan onze themapagina hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden.

Heeft u vragen over hernieuwbare energie?

 

Vragen over hernieuwbare energie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?