"Seaqualize brengt balans in de bouw van offshore windparken"

Gepubliceerd op:
16 februari 2022

Bouwen van windmolens op zee is lastig, kostbaar en tijdrovend. Niet in de laatste plaats door de deining van de golven. Het Nederlandse bedrijf Seaqualize heeft hier iets op gevonden. Dankzij een gepatenteerde balanstechnologie kunnen drijvende schepen de zware onderdelen sneller en eenvoudiger plaatsen.

De balanstechnologie van Seaqualize heet Balanced Heave Compensation (BHC). Het compenseert het op- en neergaan van de golven. Dat maakt het mogelijk om met drijvende schepen windmolens te installeren. Managing director Gjalt Lindeboom: "Het principe van deze technologie is niet nieuw, maar wij passen het toe op veel grotere schaal."

Doorbouwen op de golven

BHC kan een doorbraak betekenen voor de aanleg van windmolens op zee. "Nu moet je die bouwen vanaf zogeheten jack-up-schepen. Die staan met enkele poten op de zeebodem. Maar deze schepen zijn kostbaar en schaars. Bovendien kun je jack-ups niet inzetten bij diepe zeebodems. Met BHC kun je allerlei schepen gebruiken, ook bij relatief hoge golven. Dat versnelt de aanleg van windparken aanzienlijk."

600 ton installeren

Op basis van de BHC-technologie ontwikkelt Seaqualize de Delta, een instrument om windmolens op zee te installeren. De Delta hangt aan de haak van een reguliere kraan. Met steun van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+) werkte Seaqualize aan een prototype van de Delta 600. "Daarmee installeer je objecten van maximaal 600 ton."

De steun van de HER+ is volgens Lindeboom cruciaal. "Vergis je niet: het kost miljoenen om de Delta 600 te bouwen. Zulke diepe zakken hebben we niet. En marktpartijen willen eerst demonstraties zien voordat zij in zulke innovaties investeren." De HER+ geeft subsidie aan vernieuwende projecten die leiden tot CO2-vermindering in 2030.

Volgende stap: 1.000 ton

Nu de Delta 600 zijn kracht bewezen heeft, is Seaqualize toe aan de volgende stap. "We willen een Delta bouwen die 1.000 ton kan installeren. Want dat is nodig voor de volgende generatie windmolens. Vervolgens moeten we laten zien dat we lange campagnes kunnen draaien en daarbij tijdwinst boeken. Met een nieuwe aanvraag voor de HER+ willen we dit samen met een installatiepartij aantonen. Lukt dat, dan hopen we in 2024 een wereldwijd unieke, werkende oplossing te hebben voor de bouw van offshore windparken."

Meer weten?

Hernieuwbare Energietransitie (HER+).

Vragen over HER+?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?