Slimme apparaatjes bieden migrainepatiënten hoop

Gepubliceerd op:
19 november 2020

De bio-elektronische apparaatjes die Salvia BioElectronics maakt, geven kleine stroompjes aan de zenuwen in het hoofd. Zo verkleinen ze de kans dat mensen een migraine-aanval krijgen. Ondersteuning vanuit RVO leverde een belangrijke bijdrage. "Het Innovatiekrediet maakte voor ons echt het verschil. Zonder weet ik niet of het gelukt was om zoveel durfkapitaal op te halen."

Oprichter Daniël Schobben vertelt dat de apparaatjes net als pacemakers in het lichaam worden gezet, maar dan sneller en makkelijker. "Via een klein sneetje in de huid plaatsen we het apparaatje binnen een half uur. Dat doen we op de zenuwen in de nek en op het voorhoofd die verbonden zijn met het hoofdpijncentrum in de hersenen. Het apparaatje is zo dun als papier en vormt zich naar de anatomie van het hoofd. Je ziet en voelt er niets van."

Hoofd masseren

Uiteindelijk zijn vooral patiënten met chronische migraine geholpen met de innovatie. Die mensen hebben gemiddeld maar liefst 22 dagen per maand hevige hoofdpijnen. Veel van hen kunnen daarom niet werken of een gezin opbouwen. Schobben: "We kunnen migraine niet helemaal verhelpen. Maar patiënten die alle andere behandelmethoden en medicijnen al geprobeerd hebben, kunnen er flink baat bij hebben."

Patiënten die het apparaatje gebruiken, krijgen minder snel een migraineaanval en hebben veel minder dagen per maand last van hoofdpijn. Ook zijn de hoofdpijnen minder ernstig, legt Schobben uit. "Als je hoofdpijn hebt, ga je normaal gesproken de voor- of achterkant van je hoofd masseren om de pijn te verlichten. Onze apparaatjes doen dat ook, maar dan intensiever en langduriger."

Geldinjecties

Salvia BioElectronics werd in maart 2017 opgericht en haalde onlangs € 21 miljoen aan durfkapitaal op. Daar komt nog eens € 5 miljoen aan Innovatiekrediet bij, aangeboden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Schobben: "Het Innovatiekrediet maakte voor ons echt het verschil. Zonder weet ik niet of het gelukt was om zoveel durfkapitaal op te halen." Ook de financiële ondersteuning vanuit RVO in de beginfase van het bedrijf was belangrijk. Het leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het concept en hielp bij het ophalen van het durfkapitaal.

Het bedrijf heeft op dit moment nog geen inkomstenbron en gebruikt de investeringen voor de ontwikkeling van de apparaatjes en onderzoek, om te bevestigen dat de apparaatjes inderdaad werken om migraine-aanvallen te voorkomen en om te laten zien dat de innovatie veilig om te gebruiken is. Schobben: "Veiligheid staat voorop voor CE-markering en toegang tot de markt. Hoe meer bewijs er is dat onze apparaatjes werken, hoe groter de kans dat onze therapie in de richtlijnen voor de zorg wordt opgenomen in verschillende landen."

Andere toepassingen

Schobben durft op dit moment niet te zeggen wanneer Salvia BioElectronics de markt op gaat. Dat duurt waarschijnlijk nog enkele jaren. "Als de apparaatjes eenmaal op de markt verschijnen, kunnen andere patiënten ze ook gaan gebruiken. Onze innovatie zou personen met epileptische aanvallen, hoge bloeddruk of slaapapneu kunnen helpen.”

Meer weten?

Lees meer over Innovatiekrediet.

Vragen over Innovatiekrediet?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?