"Spannende ontwikkelingen bij verduurzamen mobiliteitssector"
Nederland koploper maken in groene en schone mobiliteit, dat is sinds 2022 voor een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen het gezamenlijke doel. Met ondersteuning van de regeling R&D Mobiliteitssectoren (RDM) zet de sector grote stappen in de verduurzaming van de scheepvaart en de zwaartransportsector.

Door de coronacrisis zijn onderzoek- en ontwikkelbudgetten van bedrijven onder druk komen te staan, met als gevolg een rem op de verduurzaming van de sector. De RDM-regeling stelt Nederlandse bedrijven en universiteiten in staat om toch door te ontwikkelen.
Afvangen van CO2 op schepen
Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen VDL AEC Maritime, Technische Universiteit Twente en Technische Universiteit Delft. Zij werken samen met andere partners aan het verduurzamen van de scheepvaart, door onder andere het afvangen van CO2 op schepen te realiseren. Renée Veldman is product owner bij VDL AEC Maritime en enthousiast over het doel. "Het afvangen van CO2 gebeurt al industrieel, maar nog niet in de scheepvaart. Je hebt er een speciale constructie voor nodig, en die brengen we nu aan boord van een schip. Dat is een grote stap, maar juist grote stappen hebben impact."
Zwaar transport
Ook binnen de AutomotiveNL sector helpt de subsidieregeling de motor op gang. Gerard Koning en Geert van Seggelen zijn namens RAI AutomotiveNL en Brainport Development als programmamanagers betrokken bij het project om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen.
Koning: "In onze sector is kennis delen niet vanzelfsprekend. Maar juist nu we de krachten bundelen, zie je mooie dingen ontstaan. De verbrandingsmotor van DAF Trucks is al ontwikkeld en superefficiënt en goed. Die willen we gebruiken om deze voor waterstof geschikt te maken."
Naast waterstof richt de zwaartransportsector zich op batterij-elektrisch vervoer. Geert van Seggelen van Brainport Development vertelt hoe dat vorm krijgt: "We kennen in Nederland veel fabrikanten van bussen, trucks en industriële- en landbouwvoertuigen. Ze willen allemaal elektrificeren, maar zijn afhankelijk van een sterk concurrerende internationale batterijketen. Door delen van de batterijproductie naar Nederland te halen, versterken we de concurrentiepositie."
Benieuwd naar het hele verhaal?
Lees het uitgebreide artikel op mobiliteitsplatform.nl
Meer informatie
Bedrijven werkzaam in de automotive, luchtvaart en maritieme sector konden in 2021 aanspraak maken op de RDM-regeling, die R&D-investeringen in onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten financieel ondersteunt. De investeringen zijn van belang voor het toekomstig verdienmodel en de overgang naar klimaatneutrale mobiliteit. De regeling is onderdeel van het steun- en herstelpakket coronacrisis.