"Spellen kunnen een blijvende en broodnodige gedragsontwikkeling in gang zetten"

Gepubliceerd op:
22 november 2021

Games for Health maakt nuttige digitale toepassingen met spelelementen, gericht op gedragsverandering, voornamelijk voor de medische wereld. "Spellen kunnen een blijvende en broodnodige gedragsontwikkeling in gang zetten." Samenwerking met een Zwitsers ziekenhuis is een belangrijke stap voorwaarts voor het bedrijf.

De toepassingen van Games for Health zijn te gebruiken op een pc, laptop, tablet, of smartphone. Zulke toepassingen – voor bijvoorbeeld zorg en onderwijs – staan ook wel bekend als ‘serious gaming’. Ze zijn in eerste instantie niet bedoeld voor entertainment, maar om een gedragsverandering in gang te zetten.

Intelligent datagebruik 

Een grote stap voor Games for Health is de samenwerking met een ziekenhuis in Zwitserland die het bedrijf is aangegaan. Voor dit ziekenhuis ontwikkelen ze een app die werkt met intelligent datagebruik. Het doel is om patiënten die in dit ziekenhuis hartrevalidatie doen, langer therapie te laten volgen.  
René Luigies is verantwoordelijk voor business development en subsidieregelingen bij Games for Health. Hij vertelt dat 50% van de deelnemers die meedoet aan de therapie nu uitvalt. "Wij willen dat door middel van een spel verlagen naar 15%."

Zwitserse contacten via RVO

De samenwerking tussen het gamebedrijf en het Zwitserse ziekenhuis is ontstaan dankzij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Luigies vertelt: "Bij RVO kennen ze ons bedrijf en zoeken ze gericht naar nieuwe contacten. Als bedrijf is het onmogelijk om wereldwijd alle contacten voor ogen te hebben. RVO weet waar we naar op zoek zijn en filtert de beste mogelijkheden."

RVO deed daarbij beroep op het Enterprise Europe Network (EEN). EEN is opgezet door de Europese Commissie en ondersteunt mkb’ers bij internationale handel en innovatie. Michelle Lemmers van EEN kwam bij Games for Health met de suggestie of de samenwerking met het Zwitserse ziekenhuis iets voor hen was.

Niet zomaar een spelletje

Voor het project maakt Games for Health gebruik van de Eurostars-subsidie, voor mkb-ondernemers die samen met Europese partners marktgerichte, nieuwe technologieën ontwikkelen. Luigies legt uit dat die subsidie hard nodig is. "Wij maken niet zomaar even een spelletje, maar baseren onze spellen op klinisch onderzoek. Het project met het Zwitserse ziekenhuis duurt 3 jaar, waarbij we grootschalig onderzoek doen. Zonder subsidie is dat onmogelijk." 

Digitaal dagboek

Games for Health ontvangt ook subsidie voor het ontwikkelen van een digitaal dagboek voor mensen met Post Intensive Care Syndroom. Het bedrijf bracht dat vorig jaar in 8 weken in Nederland op de markt. "Het was zo’n succes dat ook Duitsland en Amerika geïnteresseerd waren", zegt Luigies. Daarbij hebben ze veel gehad aan contacten met Netherlands Business Support Offices (NSBO) in Stuttgart en Texas. NSBO’s zijn handelskantoren van de Nederlandse overheid in het buitenland.

Luigies: "We kregen voor Amerika subsidie voor een investeringsvoorbereidingsproject (DHI). Hiermee onderzoeken we momenteel of het opzetten van een eigen vestiging in de VS haalbaar is voor de uitrol van onze digitale tool “Post IC dagboek” in Amerikaanse ziekenhuizen. RVO heeft ons enorm geholpen en met ons gekeken hoe onze plannen kunnen passen binnen de subsidieregeling. Het opzetten van een buitenlandse vestiging voor een ICT tool wordt namelijk niet altijd als een grote investering gezien wat voor het verkrijgen van een DHI subsidie noodzakelijk is."

Meer weten?

Lees meer over:

Bent u tevreden over deze pagina?