Start-up handelsmissies voor jouw internationale avontuur

Gepubliceerd op:
12 augustus 2022
Laatst gecontroleerd op:
6 november 2022

Internationaal zakendoen is belangrijk voor startende ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt start-ups door handelsmissies te organiseren naar belangrijke techbeurzen. Projectmanager Rik Roeske legt uit hoe RVO deze bedrijven steunt.

Rik Roeske bij het NL Branding logo tijdens Slush 2021

Rik Roeske is projectmanager bij het Start-up Team van RVO. Een team dat elk jaar handelsmissies organiseert naar grote tech-evenementen zoals Slush in Helsinki en CES in Las Vegas. Rik legt uit: "Wij geven start-ups een platform waar zij contacten leggen met investeerders en hun producten promoten". Hij weet hoe belangrijk steun is. In zijn vorige baan als projectmanager bij Hardt Hyperloop, kreeg hij veel steun van RVO.

Als ik kijk naar de spontane ontmoetingen tussen ondernemers in de NL Lounge, dan realiseer ik me weer waarom we deze handelsmissies organiseren.

Rik Roeske
Project manager, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rik Roeske bij het NL Branding logo tijdens Slush 2021

Spontane ontmoetingen

COVID-19 had grote invloed op start-ups. In één klap vielen persoonlijke ontmoetingen weg en konden ondernemers hun zakelijke relaties alleen maar digitaal ontmoeten. Dit maakte het lastig om investeringen binnen te halen en partnerschappen te sluiten.

Bij de organisatie van Slush 2021 konden de ondernemers niet wachten om eindelijk weer naar een live evenement te gaan, zegt Rik. "Slush 2021 was veel kleiner vergeleken met 2020, maar had toch een echte techfestival vibe. En als ik kijk naar de spontane ontmoetingen tussen ondernemers in de NL Lounge, dan realiseer ik me weer waarom we deze handelsmissies organiseren."

Bedrijven verbinden

Tijdens evenementen zoals Slush, ontmoeten Nederlandse start-ups het internationale publiek in de NL Lounge. Daarnaast organiseert RVO ook kleinere side-events, zoals een kick-off event of een speech van start-up envoy Constantijn van Oranje. Dit soort side-events brengt Nederlandse bedrijven samen. Rik: "Je kan zeggen dat RVO de verbinder is."

Voorbeelden van succesvolle start-up steun

De elektrische autofabrikant Lightyear ging vorig jaar mee met de missie naar Slush. Met steun van RVO lukte het Lightyear om investeringen binnen te krijgen voor hun 2e scale-up fase.
Dimenco, een bedrijf gespecialiseerd in 3D-technologie, was daar ook aanwezig. Met hulp van RVO kon dit bedrijf  zich verzekeren van financiën om door te  groeien .

Niet alleen Nederlandse start-ups en scale-ups hebben voordeel van RVO steun. De Amerikaanse e-health start-up Jawsaver vestigde zich in Utrecht. Zij kozen hiervoor omdat Nederland wereldwijd bekendstaat om de goede faciliteiten voor start-up- en scale-up-bedrijven. Het bedrijf ging mee met de missie naar Slush 2021 en kreeg financiële steun via RVO.

Rik zegt tot slot: "Ik ben trots dat ik deze start-ups kan steunen. Er zijn veel meer Nederlandse bedrijven met slimme ideeën die kunnen profiteren van onze steun en ons netwerk."

Meer weten?

Ben jij een startende ondernemer en wil je internationaal zaken gaan doen? Of wil je meedoen met een van onze handelsmissies? Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen je graag verder met je exportambities.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?