Startup Picoo laat kinderen over de hele wereld digitaal buitenspelen

Gepubliceerd op:
6 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2022

Buitenspelen saai? Niet als het aan Iris Soute van Picoo ligt. Haar product laat kinderen samen spelletjes doen door middel van een schermloze gameconsole. Vanaf de start was het bedrijf al gefocust op buitenlandse markten. Soute: 'Onze doelgroep bestaat uit kinderen; die spelen overal ter wereld'.

Een wetenschappelijke basis

Picoo is niet zomaar een hersenspinsel, maar het resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Soute hield zich tijdens haar promotietraject bij de TU Eindhoven namelijk bezig met het ontwikkelen van spelletjes waarbij kinderen samen konden spelen en bewegen. Hierbij speelde technologie een belangrijke rol. Bij het designproces heeft ze haar doelgroep zoveel mogelijk betrokken. "Je moet heel goed nadenken over hoe je onderzoekt of kinderen je spel écht leuk vinden", vertelt Soute. "Als ze met ons prototype mochten spelen in plaats van rekenen, vonden ze dat natuurlijk leuker."

Gelukkig bleek de voorloper van Picoo wel degelijk een schot in de roos. Kinderen vonden de combinatie van buitenspelen en technologie prachtig. "Ouders vroegen zelfs waar ze het konden kopen", lacht Soute. "Toch belandde het prototype na mijn promoveren in de kast". Maar het duurde niet lang voordat het ondernemerschap begon te lonken. "Ik dacht: weet je wat, ik begin gewoon een eigen bedrijf. Hoe moeilijk kan het zijn?"

Internationaal vanaf de start

Uiteindelijk bleek het starten van een eigen onderneming niet zo eenvoudig, maar Soute liet zich niet van haar stuk brengen. Ze ging een samenwerking aan met Daniel Tetteroo, die ze nog kende van de universiteit. Samen schreven ze een businessplan om Picoo op de markt te brengen. "We kwamen toen eind 2018, begin 2019 voor het eerst op de markt", vertelt Soute trots.

Tegen het advies van anderen in, besloot Soute haar pijlen vanaf het prille begin niet alleen op Nederland, maar ook op de buitenlandse markt te richten. Daar heeft ze geen spijt van. Het is alleen een kwestie van de handleiding vertalen, omdat er in het product geen tekst gebruikt wordt. Soute: "Als er kansen zijn in het buitenland. Waarom zou je die laten liggen?" Soute's tip aan andere startende ondernemers is dan ook: "Kijk gewoon goed waar de kansen liggen die passen bij jouw product".

Naar techbeurs CES in de VS

Voordat de Picoo daadwerkelijk op de markt was, besloten Soute en Tetteroo in 2018 naar techbeurs CES in de Verenigde staten te gaan. Soute: "We hebben ons meteen aangemeld. Als Daniel en ik een kans zien, dan gaan we ervoor! We hebben de hele kerst doorgewerkt om iets te kunnen laten zien. Uiteindelijk stonden we bijna alsnog met lege handen, de douane in de VS had ons prototype tijdelijk ingenomen."

CES heeft het bedrijf veel opgeleverd. Niet alleen kregen de 2 ondernemers veel feedback, ze konden naar huis met een hele lijst aan potentiële klanten. Soute: "Als klein bedrijf doe je dit soort dingen niet alleen. Nu waren we met 50 startups en werden we goed voorbereid. Zij regelden ook de uitstraling en prins Constantijn als publiekstrekker; hij koppelde bezoekers aan de juiste startup."

In januari 2022 zijn ze voor de tweede keer meegeweest naar CES. Soute: "Dit keer wilden we echt ons product lanceren. CES is een hele mooie springplank. We kregen veel media aandacht door onze aanwezigheid. Daardoor is er na de beurs veel ontstaan."

Invloed van COVID-19 op het zakendoen

Aan het begin verkochten ze de Picoo's met name aan scholen. Sinds september 2021 verkopen ze de Picoo's ook voor thuisgebruik. Verder zijn ze een samenwerking aangegaan met Bartiméus, een organisatie die werkt met kinderen die blind of slechtziend zijn. Soute: "Ons doel is om zo veel mogelijk kinderen samen te laten spelen. Voor kinderen met een beperking is buitenspelen vaak moeilijker. Door Picoo te gebruiken, zorgen wij ervoor dat ook zij makkelijk buiten mee kunnen spelen."

De vraag naar hun product groeit enorm. Echter worden ze wel nog wat afgeremd door de gevolgen van de coronapandemie. Soute: "Corona zorgt nog steeds voor tekorten op de elektronicamarkt. We zijn steeds uitverkocht! Ik zou er wel meer willen verkopen, maar het is even niet anders." Voor de software zijn ze gelukkig niet afhankelijk van de elektronicamarkt. "We brengen iedere maand een nieuw spelletje uit."

Ondersteuning door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Het bedrijf verkoopt momenteel het meest binnen Nederland. Sinds CES is de VS de daaropvolgende grootste afzetmarkt. Soute doet nu ook onderzoek naar de mogelijkheden in Scandinavië. Soute: "Daar is veel aandacht voor buitenspelen en innovatie." Bij dit onderzoek krijgt ze hulp van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij wezen Picoo op de mogelijkheden van de Starters International Business-voucher (SIB). "Via deze voucher krijgen we advies over de kansen in die regio door een Nederlandse partij. Dit advies hoeven we niet zelf te betalen."

"Ik heb gemerkt dat de RVO je echt graag wil helpen. Die kun je gewoon bellen met een vraag, dan brengen ze je in contact met de juiste persoon." Zo kwamen ze via RVO ook in contact met het consulaat-generaal in Miami.

Soute: "We kregen van de consul-generaal in Miami een goede uitleg over het onderwijssysteem van de VS. Zulke tips zijn fijn, zodat we scholen op de juiste manier benaderen."

Ook online heeft Soute veel tips van de RVO gevonden op het gebied van internationaal ondernemen. "Er is voor elk land een aparte pagina met do's-and-don'ts. Enige tijd geleden had ik een meeting met mensen uit Denemarken, dan kijk ik toch even op de pagina van dat land."

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?