"Studenten zijn bij ons echt onderdeel van het team"

Gepubliceerd op:
14 oktober 2021

Boy Rolloos staat in de Top 100 van jonge duurzame ondernemers als ceo en mede-oprichter van Forest Living in Zwolle. Een start-up die de wereld door wonen energie- en CO2-neutraal wil maken. De 28-jarige heeft nog een andere passie: studenten via stages ondernemende vaardigheden aanleren en de kloof tussen mbo en hbo te dichten. "Zo halen we als bedrijf meteen nieuwe inzichten en creativiteit binnen."

Forest Living ontwerpt nieuwe modulaire woningbouwconcepten. Een groot aantal van de 14 medewerkers heeft een mbo-achtergrond en is later naar het hbo doorgestroomd. "Ik vond die kloof destijds best groot, omdat ze op het hbo veel sneller door de stof gaan. Zo moet je in één semester hetzelfde aantal boeken doornemen, dat je tijdens een heel collegejaar op het mbo behandelt", verklaart Rolloos zijn passie om die kloof te verkleinen. "Dat doe ik via stages in ons bedrijf en gastlessen bij de opleiding Ondernemen en Retail en het iLab Green Pac, een innovatiecentrum van Windesheim. Daarnaast doen wij actief mee aan het stimuleringsprogramma Doorstroom van Deltion en Windesheim."

Ook organiseerde hij in 2019 met het Windesheim businesscollege een hackathon voor een woonvraagstuk voor 25 studenten. "De studenten kwamen met ideeën hoe je zonder tussenkomst van een architect zelf een woning bij de bouwer kunt afnemen. Het belangrijkste element van hun oplossing: zorg voor een regionale wortel en betrek makelaars erbij."

Eén met het team

Het bedrijf heeft zo'n 4 tot 5 stagiaires per jaar van zowel mbo als hbo. Rolloos: "Het is voor studenten belangrijk om vaardigheden als communicatie, een ondernemende houding, concentratie en timemanagement aan te leren. Dat kan goed in een werksetting en daarom zijn goede stages zo belangrijk. Niet een stage waarmee je alleen maar wat hand- en spandiensten mag doen, maar één waar je echt onderdeel van het team bent. Zodat je van je collega’s kunt leren. We werken hier bewust met een mix van vooral jonge mensen en wat oudere collega’s die het klappen van de zweep kennen. Zij helpen ons de nieuwe generatie toe te rusten en samen aan een CO2-neutrale toekomst te werken."

Rolloos hoopt stagiaires die afstuderen aan het mbo ook mee te geven hoe het is om steeds meer informatie te moeten opnemen, het overzicht te bewaren en sneller stapjes te kunnen maken naar het hbo. "Dat betekent dat ze worden meegenomen op hbo-denkniveau en gaan werken met de zogenoemde agile- en scrum-methodiek."

"Hoe zit je in je vel?"

De medewerkers beginnen dagelijks met een dagstart. De mbo- en hbo-stagiaires doen daaraan mee. Rolloos: "We vragen dan: hoe zitten jullie in je vel? Wat houd je bezig? Ook bespreken we wat we die dag gaan doen. Dat laatste moeten deze stagiaires ook in één minuut presenteren voor de groep. Zo leren ze meteen presentatievaardigheden en pak je ook al empathie voor elkaar mee. Daarnaast maken wij 'Foresters' 2 keer per week tussen de middag een gezamenlijke wandeling. Ook dat is belangrijk, omdat je dan over hele andere dingen praat dan tijdens het werk. Dat kunnen de problemen in de wereld zijn, maar ook het uitspreken van ambities."

Vanwege het DNA van het bedrijf krijgen de studenten ondernemerschap en ondernemend zijn haast vanzelf mee. Werknemers krijgen bedrijfsaandelen en dat zorgt voor mede-eigenaarschap. Rolloos: "Je moet met z'n allen durven door te groeien en iedereen draagt daaraan bij."

Openstaan voor verbeterideeën van studenten

Rolloos wil andere ondernemers meegeven dat samenwerking met een onderwijsinstelling meer creativiteit biedt als je afgestudeerden de ruimte geeft om verbeterpunten in jouw organisatie aan te dragen. "Durf te luisteren en open te zijn, want studenten komen soms met briljante ideeën. Zo hebben we op advies van een student een machine laten ontwikkelen, waaraan we zelf nooit hadden gedacht. En kwam een Human Resources-afstudeerstagiaire met het idee om ook onze interne organisatiewaarden in kaart te brengen. Daarnaast prikkel je je eigen medewerkers ook op een andere manier naar hun werk te kijken en verder te leren."

Contact met het onderwijs regio Zwolle

Als je in regio Zwolle gevestigd bent en in contact wil komen met het onderwijs? Kijk dan bij Kennispoort Zwolle, die bedrijven in de regio helpt met innoveren, vernieuwend ondernemen en verbind met het onderwijs.

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?