Tovertafel creëert geluksmomenten in de zorg

Gepubliceerd op:
27 juli 2020

De kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met dementie, dat is de wens van ondernemer Sjoerd Wennekes. Met de Tovertafel wil hij dit doel bereiken. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Wereldwijd neemt het aantal mensen met dementie toe, terwijl de zorgbudgetten onder druk staan. Active Cues heeft de Tovertafel bedacht: een tafel met interactieve lichtprojecties. Op deze tafel kunnen mensen met dementie spelletjes doen en genieten, maar ook contact maken met hun familie en verzorgers.

Medeoprichter Sjoerd Wennekes legt uit dat hij met de Tovertafel wereldwijd de kwaliteit van leven voor mensen met dementie wil verbeteren. "En het werk voor zorgpersoneel een beetje leuker maken. Geluksmomenten creëren in de zorg, dat is mijn drijfveer.”

Uitbreiding naar Australië

Vanaf het begin was de Tovertafel een groot succes. Al snel breidde Active Cues uit naar andere Europese landen. En daarna, in 2019, zelfs naar nog verder weg.

Want in Australië zag men ook de beelden van mensen met dementie die dankzij de Tovertafel enthousiast samen spellen speelden. Wennekes: “Hierdoor kregen wij vanuit zorginstellingen daar de vraag of zij ook een Tovertafel konden krijgen. Uitbreiding naar Australië werd een logische keuze.”

Ambassade opent deuren

Tijdens de eerste voorbereidingen nam Sjoerd contact op met de ambassade in Sydney. Hij vroeg hen op welke manier zij Active Cues konden helpen in Australië. Hier werd gelijk heel enthousiast op gereageerd. Met hulp van de ambassade kwam de export van de tovertafel in een stroomversnelling.

Wennekes vertelt dat de ambassade deuren voor hem kon openen. "Een e-mail namens ‘The Consulate General of the Kingdom of the Netherlands’ wordt natuurlijk veel aandachtiger gelezen dan wanneer ik zelf een e-mail stuur. “

Ontmoeting met premier Mark Rutte

Het contact met de ambassade leverde zelfs een ontmoeting met de minister-president op. Wennekes vertelt hoe dit tot stand kwam. Dat begon bij een uitnodiging om een keynote te verzorgen op een conferentie in Melbourne.

Wennekes: "Dat liep toevallig gelijk met het bezoek van premier Mark Rutte in Australië. De ambassade heeft toen maar liefst twee ontmoetingen tussen hem en mij geregeld. Dit leverde een hoop zichtbaarheid op voor de Tovertafel.”

Een variant voor mensen met een verstandelijke beperking

Hoe ziet Sjoerd nu de toekomst van de Tovertafel? Naast de Tovertafel voor mensen met dementie is er ook een variant ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking: Tovertafel UP. Active Cues daarmee ook internationaal groeien.

Wennekes: “Wij geloven dat technologie een grote rol kan spelen bij het verbinden van cliënt en verzorger. We willen de mooie kant van de zorg en innovaties belichten.”

Meer weten over internationaal ondernemen?

Onze adviseurs helpen u graag verder

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?