Transpara vergemakkelijkt en verbetert de beoordeling van mammogrammen

Gepubliceerd op:
18 maart 2021

Met kunstmatige intelligentie sneller en zelfs beter borstkanker opsporen. Dat is wat het Nederlandse bedrijf ScreenPoint Medical op een succesvolle manier weet te doen. Dit bedrijf ontwikkelde een softwareprogramma dat zelfstandig kanker kan vinden op röntgenfoto’s van patiënten.

Screenpoint Medical is ontstaan uit het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc). Met steun vanuit het Europese Eurostars-programma startte ScreenPoint een nauwe samenwerking met screeningsorganisaties in Denemarken.

Kunstmatige intelligentie

Het programma heet Transpara. Screenpoint Medical ontwikkelde het op basis van kunstmatige intelligentie en een groot databestand van beelden. "Het maakt de beoordeling van mammogrammen makkelijker en verbetert dit proces", vertelt Nico Karssemeijer, CEO van Screenpoint Medical.

Beter en efficiënter dan alleen radiologen

Karssemeijer is ook hoogleraar computerondersteunde diagnose aan het Radboudumc in Nijmegen. "Die beoordeling wordt nu nog gedaan door 2 verschillende radiologen. Transpara vervangt 1 van die 2 radiologen. Dat is ook nodig, want er zijn in veel landen te weinig goede radiologen. Maar wel willen wel steeds beter borstkankeronderzoek doen. Transpara helpt om verdachte plekjes sneller te vinden op een zelfs nog betere manier dan door alleen radiologen."

Positieve ontvangst in Denemarken

ScreenPoint zocht voor dit product Europese samenwerking met Deense screeningsorganisaties. Het bedrijf kreeg via het Eurostars-programma financiële steun voor hun subsidieproject IBSCREEN. "De samenwerking met de Deense klinische partner - het ziekenhuis Rigshospitalet uit Kopenhagen - was heel succesvol. Deze partner heeft veel invloed in het Deense borstkanker screeningsprogramma. Daar is Transpara heel positief ontvangen", zegt Karssemeijer.

3D mammografie

Screenpoint is inmiddels in meer dan 20 landen actief met Transpara. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten (VS). Karssemeijer: "70 ziekenhuizen in de VS gebruiken Transpara inmiddels. In de VS maken ze al een aantal jaren gebruik van 3D mammografie. Daarmee is borstkanker in een nog eerder stadium op te sporen, maar het is wel veel meer werk voor radiologen. Dan is het gebruik van kunstmatige intelligentie des te meer nodig."

Verder ontwikkelen

De komende tijd zal Karssemeijer zeker niet stilzitten. "We willen het product verder ontwikkelen en het nog nauwkeuriger maken. Niet ieder type borstkanker is namelijk hetzelfde. En we willen vooral de agressieve vormen zo vroeg mogelijk ontdekken. Daarvoor onderzoeken we of we via Eurostars een Europese samenwerking met ander klinische partners kunnen opzetten", zegt Karssemeijer. "Daarnaast loopt er ook een studie via het INTERREG-programma naar een grensoverschrijdende samenwerking met partijen in Münster, Duitsland."

Eurostars

Eurostars is een Europees innovatieprogramma. Eurostars helpt mkb-bedrijven om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren. Daarvoor geeft het projecten financiële steun via de nationale overheid van ieder deelnemend land.

Eurostars is een initiatief van Eureka en de Europese Commissie.

Meer weten?

Bent u net als ScreenPoint bezig met innovatieve projecten en zoekt u financiële steunen/of samenwerkingspartners? Lees meer over Eurostars.

Vragen over Eurostars?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?