"TVL houdt kleine bedrijven in de kunst- en cultuursector staande"

Gepubliceerd op:
27 juli 2021

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) helpt bedrijven die omzetverlies lijden tijdens de coronacrisis. Dirk van de Burgt hoefde dankzij de regeling zijn geluidsbedrijf niet te verkopen. “Voor mij was er geen alternatief om mijn huis te behouden en mijn gezin te voeden.”

Van de Burgts bedrijf D-tone voorziet andere bedrijven van licht, geluid, en theatertechniek. “Ik kan mijn werk niet digitaal doen, dus daalde mijn omzet direct vanaf de eerste lockdown naar niets.” De TVL zorgt niet voor inkomen, maar dekt wel de gebruikelijke kosten. Dat kan ondernemers helpen het hoofd boven water te houden.

Van 100 naar 0

De kunst- en cultuursector is één van de hardst getroffen sectors in Nederland. Van de Burgt: “Grote bedrijven konden leningen afsluiten, vervoersmiddelen uitbesteden… Maar juist de grootste moot van onze sector, zelfstandigen en eenmansbedrijven, is gelijk van 100 naar 0 gegaan.”

TVL versus TOZO

Van de Burgt vroeg in eerste instantie de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) aan. Maar zodra de overheid naar het inkomen van zijn partner keek, verviel deze regeling. “Mijn vrouw werkt drie dagen per week. Daarmee zitten we boven het bijstandsniveau en krijgen we niets. Ons dagelijks leven was gebaseerd op twee inkomens, niet op bijstandsniveau. Dat was een grote klap. Gelukkig kon ik wel TVL krijgen.”

TVL aanvragen

Voor Van de Burgt was het aanvragen van TVL redelijk simpel. “Ik vroeg mijn BTW-aangifte aan bij mijn accountant. Mijn omzetten waren door de hele periode letterlijk nul, dus ik heb achteraf steeds wat meer gekregen. Ik ben heel blij dat de TVL kleine bedrijven in de kunst- en cultuursector staande houdt.” Hoe moeilijk de aanvraag is, verschilt per bedrijf. Ondernemers kunnen met de adviestool een proefberekening maken.

Verlenging

De TVL is verlengd naar het derde kwartaal van 2021. Van de Burgt: “Mijn bedrijf is nog bezig te herstellen, dus er gaat er op z’n minst een kwartaal overheen voordat de cashflow weer op orde is. Dan pas kunnen we weer meer rekeningen weer betalen. Met de TVL erbij gaat de overgang hopelijk goed.”

Bent u ondernemer en heeft u door omzetverlies moeite om de vaste lasten te betalen? Vraag dan de Tegemoetkoming Vaste Lasten aan. De TVL Q2 2021 is geopend tot 20 augustus 17:00 uur.

Vragen over TVL?

Bent u tevreden over deze pagina?