"Uiteindelijk willen we naar een volledig circulaire productieketen"

Gepubliceerd op:
21 januari 2021

Voor Indorama, producent van polyester plastics voor de verpakkingsindustrie, is recycling niets nieuws. Het bedrijf gaat mee met de tijd en investeerde met steun van de Milieu-investeringsaftrek (MIA\Vamil) in een proefopstelling voor het produceren van PET-korrels uit chemisch gerecyclede grondstoffen.

Hiermee hoopt Indorama een stap te zetten in de richting van een volledig circulaire productieketen.

Duurzaam innoveren

Ashwin Briedjlal is development engineer bij Indorama. Ashwin: "Recyclen doen we bij Indorama al heel lang, maar we willen én moeten blijven innoveren op het gebied van duurzaamheid." Wout Fornara, operation services manager bij Indorama, beaamt dit: "Vanuit de EU zit er veel regelgeving aan te komen rondom single use plastics en het verhogen van het recyclegehalte van alle soorten plastic. Wij proberen met deze ontwikkelingen mee te gaan, door tijdig te investeren in duurzame innovaties." De investering in een proefopstelling voor het produceren van PET-korrels uit chemisch gerecyclede grondstoffen is hier onderdeel van.

Naar een circulair proces

Indorama recyclet al veel plastic, door versnipperde PET-flessen te hergebruiken. Nadeel van dit proces is dat niet al het plastic kan worden hergebruikt. Gekleurde of vervuilde verpakkingen kunnen niet worden meegenomen in het proces. Hierdoor komen deze toch op de vuilstortplaats of in de natuur terecht. "We wilden deze afvalstromen ook graag benutten", vertelt Ashwin. "Het is ons doel om uiteindelijk onze hele keten van recycling circulair te maken."

Chemische recycling

Om dit doel te bereiken, sloeg Indorama de handen ineen met Ioniqa. Dat bedrijf ontwikkelde een innovatieve technologie waarmee al het PET-afval kan worden omgezet in grondstoffen die de basis vormen voor nieuw PET-materiaal. Met deze vinding won Ioniqa de Nationaal Icoon Award 2019.

Fornara legt uit: "Wij leveren versnipperde flessen, ook vervuilde en gekleurde, aan de fabriek van Ioniqa. Daar ondergaat het plastic een chemisch proces, waarvan de grondstof BHET het eindproduct is. Van die BHET kunnen wij in de proefopstelling in onze eigen fabriek weer PET-korrels maken." Briedjlal vult aan: "Dit proces stelt ons in staat om onafhankelijk te worden van fossiele grondstoffen. En de productiekringloop te sluiten."

Een mooie bijdrage

Hoe heeft de MIA\Vamil bijgedragen aan de totstandkoming van de proefopstelling? Fornara: "Het was een grote investering, dus alle beetjes helpen daarbij. Het is mooi dat RVO dit soort subsidies beschikbaar stelt."

Meer weten?

MIA\Vamil

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?