Van afvalstroom naar circulaire stoom en minder CO₂-uitstoot
De Maasvlakte is energiegrootverbruiker. Maar binnenkort wordt het gebied zuiniger. Dan openen chemieconcern LyondellBasell en Covestro er namelijk een installatie die afvalstromen omzet in stoom voor de eigen productie.

Covestro is producent van geavanceerde polymeren en hoogwaardige kunststoffen. De installatie is mede gerealiseerd dankzij subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Bacteriën afbreken
Wat maakt dit project zo innovatief? "Samen met joint-venture partner Covestro bouwen we een installatie waarin 2 afvalwaterstromen gescheiden worden", legt Terpstra uit. "De eerste stroom krijgt een biologische behandeling door bacteriën, die het afvalwater schoonmaken. Het biogas dat we daarbij produceren, gebruiken we in ons productieproces. De tweede stroom afvalwater zetten we om in hogedrukstoom. Die stoom vervangt stoomprocessen die voorheen werden geproduceerd met kolen, daarom is de CO2-besparing flink; zo’n 140.000 ton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van een stad als Breda."
Operationeel zijn
LyondellBasell en Covestro investeren zelf € 150 miljoen in het Circular Steam Project. Die investering wordt aangevuld met overheidssubsidie. "We kregen € 6 miljoen uit de regeling Demonstratie Energie Innovatie (DEI). Met die bijdrage werd het project haalbaar."
De bouw van de installatie vordert. "We hopen dit jaar operationeel te zijn. Als we met de installatie goede resultaten boeken, hopen we deze innovatieve aanpak ook op andere locaties toe te passen. Dan kunnen we steeds meer CO2 besparen."
Bureau inschakelen
"De subsidie verkrijgen was een hoop werk", vertelt Terpstra. "Om ons hierbij te helpen, schakelden we een consultancybureau in. Dit bureau schreef een gedeelte van de aanvraag die we naar RVO stuurden, maar je kan niet álles uitbesteden. Daarom heb ik zelf ook meegeschreven." Het contact met RVO verliep niet alleen via het consultancybureau. LyondellBasell had zelf ook contact met de organisatie. "We zijn verschillende keren met elkaar in gesprek gegaan. Ik was daarvan onder de indruk: ze dachten met ons mee, waren pragmatisch en behulpzaam."
Projectteam opzetten
Wat Terpstra aan andere ondernemers mee wil geven die een subsidieaanvraag overwegen? "Een paar dingen. Leg stakeholders goed uit wat je project inhoudt. Aan RVO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente, noem maar op." Daarnaast is het verstandig om als ondernemer een volledige administratie te hebben. "Je wilt later wel de stukken kunnen aanleveren die nodig zijn om aan te tonen dat je terecht geld hebt gekregen." En Terpstra heeft nog een derde tip. "Zet een projectteam op dat breder kijkt dan alleen naar de subsidieaanvraag. De aanvraag is slechts een onderdeel van een integraal pad naar verduurzaming."