Van dieselaggregaten naar groene stroom
De grootste vervuilers op de Nederlandse festivals zijn de dieselaggregaten die de grote podia van energie voorzien. Maar er is een alternatief, een groene oplossing: een innovatief en modulair 10kV-systeem, met tijdelijke mobiele transformatoren: Clean Event Power Units (CEP’s). Deze zomer start er een pilot op het populaire festival Mysteryland (26 – 28 augustus).

Van diesel naar 10kV
Deze stap naar een groenere festivaltoekomst bestaat uit onder andere een samenwerking tussen Ecovolt en ID&T. Ecovolt is een onafhankelijk ontwerp- en ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in midden- en hoogspanningstechniek.
Frank Bult, een van de eigenaren van Ecovolt vertelt: ‘‘In 2014 zijn we begonnen de kermis in Alkmaar te voorzien van elektrische installaties. We hebben een eigen 10kV systeem aangelegd met 10kV Clean Event Power units. Deze CEP’s staan er dan alleen tijdens het festival of de kermis. Het project in Alkmaar hebben we gebruikt om een Urban Energy subsidie aan te vragen om het systeem technologisch te verbeteren.’’
Na deze ontwikkeling ontstond de wens om het grootser aan te pakken: dieselaggregaten op grote festivals vervangen door elektrische voeding en groene stroom.
‘‘We maken gebruik van een aansluiting op 10kV-spanningsniveau dat ‘middenspanning’ wordt genoemd. Met 10kV kabels gaan we naar speciale ondergrondse putten op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de verschillende hoofdpodia. Op die plekken plaatsen we de Clean Event Power units bovengronds alleen tijdens het festival,’’ legt Bult uit.
‘‘We gaan voor een zo klein mogelijke footprint’’
‘‘Duurzaamheid zit in het DNA van ID&T,’’ vertelt projectmanager Maarten van ’t Veld. ID&T is de organisator van Mysteryland en is zich bewust van het vervuilende karakter van festivals: ‘‘We stampen in korte tijd bijna een hele stad uit de grond om die vervolgens ook weer af te breken. Daarom willen we onze footprint zo klein mogelijk houden en dragen we als organisatie ook zeker ons steentje bij.’’
‘‘De subsidie die we van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben ontvangen is hierin ook onmisbaar geweest. Zeker toen de pandemie roet in het eten leek te gooien, hebben we het vertrouwen gekregen en de fondsen kunnen behouden.’’ Van ’t Veld is trots dat het na de naar eigen zeggen ‘bumpy road’ gelukt is.
Subsidie
De ontwikkeling en implementatie van de CEP’s is mede tot stand gekomen met subsidie van RVO. De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) verleent subsidie aan ondernemers die minder energie willen gebruiken in hun productieproces. Innovatieve technieken waarbij de CO₂ uitstoot wordt gereduceerd kunnen bij pilots worden gedemonstreerd met behulp van deze subsidie.
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat