Verbeterde ketenpositie voor Cambodjaanse rijstboeren door blockchain

Gepubliceerd op:
28 september 2020

Nederlandse rijstwafelproducent SanoRice en Oxfam Novib gebruiken blockchain-techologie om eerlijke productievoorwaarden voor Cambodjaanse rijstboeren vast te leggen in hun handelsketen. Die gegevens zijn transparant en toegankelijk voor de hele keten. Zo krijgen de boeren een beter inkomen en kunnen bedrijven hun klanten beter informeren over verantwoorde productie.

In Cambodja verbouwt een groot deel van de bevolking rijst voor eigen gebruik. Daarbij zijn ook boeren die rijst verbouwen voor de nationale markt of voor de export. Deze boeren zijn vrijwel onzichtbaar in de handelsketen. Ze zijn geïsoleerd, ongeorganiseerd en verdienen vaak niet genoeg voor hun levensonderhoud.

SanoRice, Oxfam Novib en samenwerkende partners zetten zich in voor een leefbaar inkomen voor deze boeren, met ondersteuning van het Fonds Duurzaam Ondernemen (FVO).

Duurzame productieketen

"We zijn 5 jaar geleden naar Cambodja gegaan om een productieketen op te zetten", zegt Jan van den Bosch, manager R&D en duurzaamheid van SanoRice. "Dat wilden we duurzaam en verantwoord doen. Ook is transparantie en traceerbaarheid in de keten voor ons heel belangrijk."

SanoRice zocht contact met Oxfam Novib voor hulp hierbij. Oxfam wilde een pilot om de boeren meer zichtbaar te maken in hun keten. Van de Bosch: "Wij deden graag mee aan deze pilot, om de biologische productie en betere inkomsten met data te kunnen vaststellen." Samen met de ketenpartners (waaronder rijstexporteur AmruRice) en adviesbureau Schuttelaars & Partners startten SanoRice en Oxfam Novib de pilot. Voor deze pilot ontwikkelde Schuttelaars & Partners een blockchain-applicatie.

Monitoren via blockchain

Wat blockchain zo bijzonder maakt is dat het een database is waarbij de data niet centraal staan opgeslagen, maar verspreid op verschillende apparaten. Zo worden data gedeeld, met elkaar vergeleken en onderling geverifieerd met een digitale handdruk.

De database is volledig transparant en toegankelijk via gebruiksvriendelijke apps. Hierdoor kunnen bedrijven op elk moment zien of de rijstboeren de afgesproken hoeveelheid geld ontvangen en of ze alle rijst kunnen verkopen die ze wilden verhandelen. Bedrijven zoals SanoRice kunnen zo hun klanten beter informeren over een verantwoorde productie.

"Transparantie en traceerbaarheid in de keten is voor ons heel belangrijk"

Coöperaties versterken

Volgens Tijmen de Vries, als adviseur van Schuttelaars & Partners betrokken bij het BlocRice project, heeft de samenwerking met RVO hen geholpen om op een gestructureerde manier te kijken naar de knelpunten in de keten voor mens en milieu.

De Vries: "Maar blockchaintechnologie is geen toverstaf. Daarom helpt het project ook om de coöperaties van de rijstboeren te versterken door het aanbieden van trainingen in landbouwtechnieken, zoals gewasrotatie en wateropvang. Juist deze combinatie zorgt ervoor dat de levensstandaard van deze rijstboeren wordt verbeterd, ook in de toekomst."

Leefbaar loon

Voor de Nederlandse overheid is leefbaar loon een belangrijk maatschappelijk thema. Door blockchain toe te passen, kregen rijstboeren een hoger loon.

Na de succesvolle pilot in 2019 werd het project uitgebreid van 50 naar 500 rijstboeren. Hiervoor dienden de samenwerkende partners een voorstel in bij FVO. Daaruit volgde een onderzoek om de dilemma’s in de keten nog nauwkeuriger in kaart te brengen.

De samenwerkende partners zijn:

  • SanoRice/AmruRice
  • Oxfam Novib
  • DO-IT importeur biologische grondstoffen
  • Udea groothandel biologische producten (onder meer Ekoplaza en Marqt)

Meer weten?

Bent u een Nederlandse ondernemer, internationaal actief en wilt u meer weten over FVO of de BlocRice-pilot?

Vragen over FVO?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?