Verbeteren communicatie tussen afdelingen

Gepubliceerd op:
24 november 2020

Adviseur Processen en Systemen Octrooiregister Floris Hooijmans: "Ik heb veel binnen Octrooicentrum Nederland gezien en gedaan. Van ondernemers helpen met hun octrooivraag, tot de complete octrooiregistratie. De stap die ik nu heb gemaakt is een bijzondere."

Bureau

Van formalities officer naar adviseur processen en systemen

"Ik zag mogelijkheden in het verbeteren van de communicatie tussen ICT en de verschillende afdelingen binnen Octrooicentrum Nederland.” Als formalities officer had Floris zich laten onderdompelen in de wereld van octrooien. Hij begeleidde het administratieve gedeelte van de octrooiprocedures. Voor de functie van adviseur processen en systemen octrooiregister, had hij andere vaardigheden nodig. "In overleg met mijn manager kreeg ik de mogelijkheid om de studie Informatiekunde te volgen." Als adviseur is Floris verantwoordelijk voor het opstellen van business gerelateerde eisen (requirements) en voor het testen daarvan. "Ik ondersteun de interne afdelingen met hun processen en systemen. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt van het klantportaal 'My page'. De klant kan hierin zijn of haar octrooien bekijken en betalingen doen."

Van requirement tot implementatie

"Mijn werk is heel divers. Wij gebruiken het softwaresysteem Benelux Patent Platform (BPP). Dit systeem evalueert continu. Hierdoor ontvang ik steeds nieuwe wensen van de interne gebruikers." Floris is bij het hele traject betrokken. Vanaf het opstellen van de requirements tot aan de implementatie. "Het is mooi om elke fase te doorlopen, de ontwikkelingen te zien en het project succesvol af te ronden. Waar het begint met een probleem of wens kan ik uiteindelijk een oplossing bieden."

Het eindresultaat is volgens Floris een product van goede samenwerking. Per project werkt hij samen met een klein team van adviseurs en collega's van de afdeling Informatie Management en Procesontwerp (IMP). Afhankelijk van het vraagstuk pakt hij zowel coördinerende als uitvoerende taken op. "In ons team vullen wij elkaar super goed aan. Het is interessant om te werken met collega's die zoveel kennis in huis hebben. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Daar leer je van."

Verschillende samenwerkingspartners

Floris onderhoudt contact met verschillende samenwerkingspartners. Zo is hij nu bezig met de testfase van een nieuwe workflow in het BPP, waarvoor hij veel contact heeft met de softwareleverancier. "Wij hebben de wijzigingsverzoeken ingediend, waarna de leverancier ons allerlei usercases heeft gestuurd. Een grote berg aan data en kleine stukjes workflows. Samen met mijn collega heb ik hiervan testscenario's gebouwd en klaargezet voor de interne afdelingen. Nu is het even afwachten. De input die we krijgen, koppelen we weer terug aan de leverancier zodat die eventuele aanpassingen kan doorvoeren." Met het European Patent Office (EPO) werkt Floris ook nauw samen. "Onze klanten dienen hun octrooiaanvraag in via software die we geleverd krijgen van het EPO. Daarnaast wisselen wij data over verleende octrooien met elkaar uit. Hierdoor blijf ik goed op de hoogte van wat er speelt op het gebied van octrooien." Een goede combinatie van zelfstandig werken aan complexe vraagstukken en samenwerken met verschillende partners en afdelingen. Dat maakt voor Floris de baan zowel afwisselend als uitdagend.

Wat kun jij doen bij RVO?

Zie jij het zitten om net als Floris te werken als adviseur processen en systemen Octrooiregister bij RVO? Octrooicentrum Nederland maakt zich sterk voor een goede namaakbescherming en doorontwikkeling van innovaties. Momenteel zoeken wij een adviseur die bruggen slaat tussen inhoud, processen en systemen. Bekijk de vacature voor meer informatie. Ben je geïnteresseerd? Reageer dan vóór 9 november.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?