"Verduurzamen om energie, maar ook om kosten te besparen"

Gepubliceerd op:
7 maart 2022

Restaurant NoVice in Vierhouten is gevestigd in een oude boerderij uit 1843. Met het verduurzamen van het pand is eigenaar Gerwin Kuiper al meerdere jaren bezig. Hij vertelt over de cv-ketel die hij onlangs heeft vervangen: "Alles dat kapot gaat en vervangen moet worden, proberen wij met een zo hoog mogelijk energielabel terug te zetten."

De gemeente Nunspeet, waar Vierhouten onder valt, vraagt grootverbruikers van energie om geregeld een energiescan te laten doen. Eind 2021 kwam er een adviseur langs NoVice om te kijken welke maatregelen het restaurant kan nemen om energie te besparen. Kuiper: "Vlak nadat de energiescan was uitgevoerd, ging de cv-ketel kapot. Toen konden we die mooi vervangen." De oude vr-ketel (verbeterd rendement) is vervangen door een hr-ketel (hoog rendement). "We hebben nu meer warm water met minder energieverbruik en dus ook minder kosten."

Simpele stap, groot voordeel

Het vervangen van de cv-ketel was een simpele stap die flink voordeel oplevert. Dit was echter niet de eerste energiebesparende investering die Kuiper heeft gedaan. "Wij stapten eerder al over op ledverlichting, vervingen onze koelkasten en isoleerden het dak. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kost in eerste instantie natuurlijk ook geld. Die investering betaalt zich pas na bepaalde tijd uit. Het verduurzamen van je bedrijf heeft dan ook alles met je budget te maken. Daarbij helpt een subsidieregeling. Maar het is goed om te doen. Niet alleen om energie, maar ook om kosten te besparen. Als je het niet doet, ben je dief van je eigen portemonnee."

Energieadvies dankzij SVM

Voor het laten uitvoeren van het energieadvies en voor ondersteuning bij het vervangen van de cv-ketel, maakte Kuiper gebruik van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Deze regeling is speciaal voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en geeft subsidie voor het inschakelen van een energieadviseur. De adviseur geeft aan waar verbeterpunten zijn en ondersteunt bij de maatregelen die de ondernemer neemt. Kuiper adviseert andere ondernemers om gebruik te maken van de regeling: "Laat een energieadvies uitvoeren. Vaak kun je met simpele maatregelen al veel energie besparen. En het is altijd goed als iemand je bedrijf onder de loep neemt."

Meer weten?

Subsidieregeling Verduurzaming MKB

Vragen over de SVM?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?