Vernieuwende, haalbare techniek die leidt tot verduurzaming

Gepubliceerd op:
11 november 2020

Sinds oktober 2019 werkt Bob Hengeveld als adviseur verduurzaming industrie op de afdeling Energie en Innovatie. "Door mijn brede interesse wilde ik mij niet specialiseren in één specifieke techniek voor een lange tijd. Bij grote chemiebedrijven gebeurt dit vaak wel. Daarnaast past de adviserende rol naar ondernemers en ministeries goed bij mij!"

Tijdens zijn stage bij het Innovatie Attaché Netwerk in San Francisco kwam hij voor het eerst in aanraking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Na het afronden van zijn master Chemical Engineering aan de Universiteit van Twente startte hij direct bij RVO.

Wat is jouw rol als adviseur verduurzaming industrie?

"Mijn werk is erg veelzijdig. Ik beoordeel subsidievoorstellen van verschillende innovatie- en energieregelingen voor de industrie. Aan innovatiesubsidies zijn vaak veel risico’s verbonden, omdat het nooit 100% zeker is of de techniek geïmplementeerd gaat worden. Nieuwe techniek kan immers soms gewoon niet werken. De subsidieverzoeken moeten om die reden aan veel eisen voldoen. Ik beoordeel of in het projectplan de techniek vernieuwend en technisch haalbaar is en of het tot de benodigde verduurzaming gaat leiden. De businesscase moet goed onderbouwd zijn én de slagingskans voor de Nederlandse economie en markt moet voldoende zijn. Dit is vaak een flinke puzzel."

Wat kom je aan onderwerpen tegen in je werk?

"Wat ik erg leuk vind, is het brede scala aan onderwerpen. Het gaat over duurzaam beton tot de energiezuinige productie van papier. Daarnaast beoordelen we pilots en demonstratieprojecten, maar ook haalbaarheidsstudies. Een voorbeeld van zo’n pilotstudie is het recyclen van luierafval. Tegenwoordig kunnen we luiers verbranden. Het is alleen wel zonde, want er zitten plastics, superabsorberende polymeren en papier in. Dit kunnen we hergebruiken. De recyclestroom is alleen erg ingewikkeld. Luiers bevatten biologische onderdelen en medicijnresten, waardoor ze gesteriliseerd moeten worden. De materialen mogen tijdens dit proces niet kapot gaan. Nederlandse bedrijven hebben dit proces meer circulair ontwikkeld en resultaten geboekt. De volgende stap is om het op grote schaal te testen. Ik vind het mooi om dit soort pilotprojecten vooruit te helpen en de ontwikkeling van een proces of techniek van dichtbij mee te maken."

Door Bob goedgekeurde subsidievoorstellen blijven in zijn beheer tot de afronding van het project. "Ik ben dus van het begin tot het eind betrokken bij een project. Bij wijzigingen moet ik toestemming geven en na afronding beoordeel ik het rapport." Ondernemers kunnen ook bij Bob terecht voor advies over subsidieaanvraag voor hun project. "Ondernemers zoeken vaak naar de regeling die het beste aansluit bij hun projectidee. Ik adviseer dan naast de inhoud van het project, ook over welke regeling dit is."

Hoe vind je het werken bij RVO?

"Als ingenieur krijg je een goede startersfunctie bij een chemisch bedrijf, maar ik heb bewust gekozen voor maatschappelijk relevant werk. Bij RVO kan dat. Wij helpen de industrie verder én zijn betrokken bij de bijdrage van de industrie aan het Klimaatakkoord: een mooie opgave. Ons team heeft direct contact met de ministeries over de onderwerpen die veel voorbij komen en vanwege ons directe contact met ondernemers adviseren wij ook beleid. Voor mijn dossiers spar ik veel met verschillende specialistische adviseurs, ook buiten de afdeling. Dit houdt mij scherp. Iedereen heeft zo weer zijn eigen invalshoek en expertise op onderwerpen zoals waterstof. Het unieke aan deze functie is dat je veel voorbij ziet komen op het gebied van technische innovatie en werkt op de frontlinie van nieuwe techniek."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Bob bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?