"Voet aan de grond in Brazilië met onze innovatieve vaccinspuit"

Gepubliceerd op:
12 juli 2021

Met de Zero Residual™ injectiespuit van SJJ Solutions kon minstens 17% meer Pfizer-vaccin uit een potje worden gehaald. Daarmee kwam hun internationaliseringsproces in een stroomversnelling.

Tot december vorig jaar was SJJ Solutions nog 'gewoon' een beginnende exporteur met veel ambitie. Hun Zero Residual™ injectiespuit bleek geschikt voor het Pfizer-vaccin tegen COVID-19 en haalde minstens 17% méér vaccin uit een potje. Buitenlandse belangstelling bleef niet uit. Zo heeft Brazilië inmiddels ingestemd met een pilot, dankzij hulp van de Nederlandse ambassade in Brasilia en het consulaat-generaal in Sao Paulo.

Pitchen op het hoogste niveau

Deze pilot betreft de inzet van 2.000 injectiespuiten en wordt samen met het Braziliaanse ministerie van Gezondheidszorg in de hoofdstad Brasilia uitgevoerd. Pakt de pilot goed uit, dan zet de Braziliaanse overheid de injectiespuiten van SJJ Solutions hoogstwaarschijnlijk in voor de grootschalige vaccinatiecampagne met het Pfizer-vaccin in de 2e helft van 2021. Het gaat om vele tientallen miljoenen doses. De Pan American Health Organization (PAHO) is verantwoordelijk voor de inkoop.

Op 14 juni zat SJJ samen met de Nederlandse ambassade aan tafel bij de Braziliaanse minister van Gezondheidszorg; 2 dagen later virtueel met de Braziliaanse staatssecretaris. In dezelfde week vond een bijeenkomst plaats met PAHO, die de gepatenteerde injectiespuiten moet goedkeuren. Brazilië koopt op dit moment enorme hoeveelheden in van het Pfizer-vaccin. De timing is dan ook perfect.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Betere en goedkopere zorg

Zonder hulp van de Nederlandse ambassade was dit niet gelukt, vertelt Jasper Schootstra, directeur van SJJ Solutions. "Je moet in zo'n land direct op het hoogste (overheids-)niveau binnenkomen en de politieke besluitvormingsprocessen kennen, anders ben je als Nederlands bedrijf kansloos. In die zin opent RVO markten voor ons die anders gesloten zouden blijven." Wie denkt dat SJJ een groot bedrijf is met een lange geschiedenis, heeft het mis. Het is in 2018 opgericht door 3 broers. De bedrijfsnaam is afgeleid van hun voornamen: Sander, Jasper en Joost.

Jasper: "De ervaringen van onze vader als ziekenhuisapotheker vormen de basis van ons bedrijfsconcept. In 2007 richtte hij een eigen bereidingsapotheek op, met als doel de zorg beter, efficiënter en goedkoper te maken. Zo zag hij hoeveel verspilling er plaatsvond bij het injecteren van dure oogmedicatie en ontwikkelde een nieuwe spuit. Daarmee kun je 60% meer medicijnvloeistof injecteren met dezelfde spuitinhoud. Het is dan ook de missie van SJJ om innovaties voor de gezondheidszorg te ontwikkelen, produceren en vermarkten, om daarmee de kwaliteit te verhogen en ketenkosten te verlagen."

"Je moet direct op het hoogste niveau binnenkomen, anders ben je kansloos"

Op naar China

Jasper: "De eerste generatie van deze spuit kwam in 2012 op de markt. De eerste jaren verliep de verkoop ervan rustig. Pas eind 2017 kwam er meer interesse en werd ons gevraagd om ondersteuning te bieden. We vergrootten de marketing en verlegden de productie van Nederland naar Azië. Daar kon ons product beter en goedkoper worden geproduceerd. Nederland staat nu eenmaal niet bekend als productieland van spuiten."

"Via een beurs legden we contact met geschikte Aziatische producenten. Een week later zaten we in het vliegtuig naar China om fabrieken te bezoeken. We vonden er een betrouwbare partner, met wie we in 2018 in zee zijn gegaan. Tegelijkertijd optimaliseerden we ons Zero Residual™ concept."

Bijzonder toeval en snelle innovatie

Jasper: "We richtten ons daarbij vooral op de oogheelkundige markt. Er bestaan ooginjecties waarvan de prijzen in de VS kunnen oplopen tot $ 2.000 per injectie, terwijl de patiënt er jaarlijks zo'n 7 tot 10 van nodig heeft. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn dan ook enorm gebaat bij onze spuit.

In de eerste 2 jaar hebben we het concept sterk doorontwikkeld. Ook zijn we een academische samenwerking aangegaan met de Universiteit van Oslo. Eind 2019 was het tijd om buiten Nederland te gaan opschalen. We werkten daarbij samen met een partij in de oogheelkundige markt en kregen al snel voet aan de grond in Denemarken. Ook op de Nederlandse Antillen zijn we inmiddels zeer actief."

"Het toeval wil dat onze spuit exact dezelfde inhoud heeft als de dosering van het Pfizer-vaccin en zich daar dus optimaal voor leent. Na een succesvolle pilot in Nederlandse ziekenhuizen, verschenen we in een actualiteitenprogramma. Opeens hadden alle Nederlandse ziekenhuizen interesse in onze producten. Na een succesvolle tweede pilot hebben we zo snel en gestructureerd mogelijk opgeschaald. Dit bleek een verstandige keuze. Nederland heeft inmiddels al honderdduizenden extra vaccins kunnen zetten door het gebruik van onze spuiten."

"We hebben honderdduizenden extra vaccins kunnen zetten met onze spuiten."

Klaar voor grootschalige export

Jasper: "We hebben onze productie tot nu toe gebruikt voor Nederland en enkele andere Europese landen. Inmiddels zijn we klaar voor grootschalige export. We richten ons daarbij wereldwijd op landen die veel Pfizer-vaccins hebben ingekocht. We namen contact op met RVO en werden meteen gekoppeld aan de juiste RVO-adviseurs. Zij namen contact op met de betreffende ambassades, om ons product op de juiste manier te positioneren en bij de juiste contacten onder de aandacht te brengen. Daarna begon het balletje snel te rollen in sommige landen. Eén daarvan was Brazilië."

We bereiden ons nu intensief voor op zakendoen in Brazilië. Gelukkig attendeerde Maikel Walker – RVO-adviseur voor Brazilië & Caribisch Nederland – ons op een webinar over zakendoen in Brazilië in de gezondheidszorg. Daarnaast is er de Exportwijzer, waar je als beginnend exporteur veel informatie kunt vinden. Met name in het gloednieuwe onderdeel 'Wet- en Regelgeving' staan veel interessante links, ook van RVO-partners zoals de Douane en KVK. Bijvoorbeeld naar de juiste Incoterms, handelsverdragen, invoerrechten en leveringsvoorwaarden. Daarmee vormt de Exportwijzer een handige checklist."

"Het had ons veel tijd bespaard als we de eerder van de Exportwijzer hadden geweten"

Exportwijzer: een goede tool om tijd te besparen

Jasper: "Uit de Access to Market-database kun je afleiden of jouw product toegestaan is in een land, maar ook wat de exporttarieven en eventuele handelsbelemmeringen zijn. Ook de handelsstatistieken en de database met HS-codes zijn heel relevant voor nieuwkomers. Sterker nog: het had ons veel tijd bespaard als we eerder van het bestaan van de Exportwijzer hadden geweten."

"Onze pilot in Brazilië start binnen 2 weken. Als die positief uitpakt, gaat onze productie van 2021 wellicht volledig naar Brazilië. Daarnaast zijn we op dit moment ook in gesprek met andere landen. Ieder land dat het Pfizer-vaccin gebruikt, kan ons product inzetten om het vaccineren te versnellen en verspilling tegen te gaan. Het wordt hoe dan ook een spannende tijd. Maar dat is precies wat mij aantrekt aan ondernemen."

Wilt u ook #hetNetwerkEffect ervaren?

Neem dan contact op met RVO. Wij helpen u graag verder en zorgen voor de juiste contacten in Nederland en bij ons buitenlandnetwerk .

Ook #hetNetwerkEffect van RVO en Partners ervaren?

 

Bel ons op 088 042 28 00 en wij koppelen u aan de juiste medewerker!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?