"Vóór 2025 willen we volledig milieuvriendelijk laden"

Gepubliceerd op:
28 december 2021

Bij Shin-Etsu in Rotterdam wordt de kunststof PVC in poedervorm geproduceerd en getransporteerd. Het is hierbij bijna onmogelijk om morsen van het poeder te voorkomen. Het komt dan als fijnstof in de lucht en uiteindelijk in de bodem. Om dit tegen te gaan creëerde de wereldmarktleider in PVC een beladingssysteem dat het proces bijna volledig stofvrij maakt.

"Bij belading stort het poeder via een vulleiding los in de container", vertelt Albert Keukens, duurzaamheidsmanager bij Shin-Etsu. "Zelfs als we de leiding diep in de container hangen en langzaam laden, zweeft het fijne poeder langs de vulopening naar buiten. We hadden vroeger een programma om alles op te ruimen, maar voorkomen is natuurlijk beter. Nu gebruiken we systemen die volledig over de vulopeningen vallen en komt er bijna geen poeder meer vrij. Soms lekt er bijvoorbeeld tijdens het optakelen nog wat stof, maar we zijn druk bezig om dat ook op te lossen. Toch is dit al een grote verbetering."

Door MIA financieel haalbaar

Shin-Etsu begon een aantal jaar geleden te experimenteren met het nieuwe systeem. Keukens: "Het systeem bestond al, maar we hebben het zelf aangepast voor onze specifieke situatie. We hebben momenteel 10 silo's, waarvan er nu 4 voorzien zijn van het nieuwe systeem. Vóór 2025 willen we alle 10 silo’s uitrusten met het stofvrije systeem."

"De aanpassingen die wij maken kosten veel geld. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) helpt ons enorm om dit financieel goedgekeurd te krijgen door onze eigenaar. Shin-Etsu wil namelijk wel investeren in milieuvriendelijkheid, maar dit systeem verdient zichzelf niet terug. De belastingaftrek maakt het nu juist wél financieel haalbaar."

De strijd tegen plastic uitstoot

PVC is een type kunststof dat veel gebruikt wordt in raamkozijnen, buizen, vloeren en zelfs auto-onderdelen. Het is op zich ongevaarlijk voor mensen en dieren, maar omdat het lang meegaat, blijft gemorst poeder ook lang in het milieu. "Dit is een super-prioriteit in de plasticindustrie." Shin-Etsu doet mee aan Operation Clean Sweep, een initiatief in de Europese plasticindustrie om uitstoot van plastic tussenproducten te voorkomen. In de haven van Rotterdam werd vorig jaar een taskforce Operation Clean Sweep opgezet met vervoerders en lokale overheden. Keukens: "Wij hebben die afspraken ook ondertekend en daar past ons stofvrije beladingssysteem goed bij."

Nieuw op de Milieulijst 2022

Om bedrijven te ondersteunen bij het tegengaan van de verspreiding van plastics in het milieu als gevolg van laad- en losactiviteiten, industriele productieprocessen of bouwactiviteiten, is er een nieuw bedrijfsmiddel (F 1760) op de Milieulijst 2022 bijgekomen. 

Zoek in de Milieulijst 2022 naar deze en andere technieken die fijnstofuitstoot verminderen.

Meer weten?

Lees meer over MIA en Vamil voor ondernemers

Meer weten over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?