"Meer naamsbekendheid, een netwerk en waardevol advies dankzij Jan Terlouw Innovatieprijs"

Gepubliceerd op:
5 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
7 oktober 2022

Helemaal niets nieuws kopen is het beste voor het milieu, maar soms kan je interieur nu eenmaal wel een opfrisser gebruiken. Dan zijn de 3D-geprinte meubels van Shelduck misschien the next best thing. "We maken alles van lokale biologische restmaterialen zoals zonnekroon of Japanse duizendknoop en de meubels zijn volledig composteerbaar", zegt Olivier Gossink, eigenaar van Shelduck en oud-genomineerde voor de Jan Terlouw Innovatieprijs, categorie Ambitieprijs.

Olivier Gossink, Shelduck

Uitvinder Olivier Gossink bouwt op zijn 16e zijn eerste 3D-printer. Tijdens zijn studie verfijnt hij zijn techniek. Nu werkt hij met zijn start-up Shelduck aan een compleet circulair ecosysteem om onder meer duurzame, 3D-geprinte meubels te produceren. "Dat betekent dat we geen CO2-voetafdruk hebben. Duurzaam leven is niet voor iedereen even toegankelijk. Met onze 3D-geprinte ontwerpen willen wij het verschil maken." 
 

Nominatie Jan Terlouw Innovatieprijs

De idealistische start-up van Olivier blijft niet onopgemerkt. In 2021 sleept Shelduck een nominatie in de wacht voor de Ambitieprijs van de Jan Terlouw Innovatieprijs en mag Olivier zijn project pitchen voor – onder andere - Jan Terlouw zelf. "Het is interessant om te horen welk element van jouw pitch de luisteraar aan het denken zet", vindt Olivier. "Dat was in ons geval het feit dat we met onze aanpak uniek zijn in Europa." 

De deelname aan de Ambitieprijs geeft Shelduck weer een zetje in de goede richting. "Het leverde ons de nodige geloofwaardigheid, veel naamsbekendheid en een goed netwerk op", zegt Olivier. "En met de feedback die we kregen op onze bedrijfsvoering, scherpten we ons businessplan verder aan."

Octrooi of niet?

Als uitvinder moet je nadenken over het beschermen van je innovaties. Toch? "Toen ik begon met Shelduck, deelde ik alles", vertelt Olivier. "Want veel kennis rond 3D-printen is juist open source, vrij beschikbaar voor iedereen. Ik zag octrooien als destructief voor technologische ontwikkeling. Bovendien: mijn doel is een duurzamere wereld en om dat te bereiken, wilde ik mijn innovatie graag delen."

Inmiddels kijkt Olivier hier anders tegenaan: "Dankzij de gratis informatie van mijn octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland weet ik nu hoe belangrijk het is om rekening te houden met kennisborging. En ze zette me aan het denken; ik vind het ook belangrijk om uiteindelijk terug te verdienen wat ik in mijn innovatie stop. In die 2 aspecten zit hem de kracht van het combineren van geheimhouding en octrooieren."
 

"Met een octrooi – ook wel patent genoemd – beschermt u uw uitvinding. U kunt een ander verbieden die uitvinding na te maken, te verkopen, of in te voeren. Of anderen juist toestemming geven uw uitvinding te maken, te verkopen of te beheren. Deze opties kunnen u helpen om meer uit uw business te halen. Bent u benieuwd of een octrooi interessant is voor uw bedrijf? Octrooicentrum Nederland helpt u met onafhankelijke informatie."

Ilona Koomen
Octrooiadviseur
Ilona Koomen

Waarde van je idee

Raadt Olivier het andere ondernemers aan zich in octrooien te verdiepen? "Zeker. Hoe waardevol is je idee? Het is belangrijk daar goed over na te denken en de juiste keuzes voor jouw bedrijf te maken."

Olivier Gossink, Shelduck 3D-prints

The Future of Us

Innovaties die de toekomst een boost geven, zijn belangrijker dan ooit. Daarom reikt Kiemt jaarlijks de Jan Terlouw Innovatieprijs en de Ambitieprijs uit aan de meest innovatieve en duurzame ondernemers van Oost-Nederland. Op 6 oktober maakte Jan Terlouw de winnaars van 2022 bekend tijdens innovatiefestival The Future of Us.

Bent u tevreden over deze pagina?