Waarom de TVL niet de redding is voor elke onderneming

Gepubliceerd op:
4 augustus 2021

De TVL helpt bedrijven die omzetverlies lijden tijdens de coronacrisis. Voor kapperszaken is de TVL minder geschikt. Deze branche mocht namelijk eerder open dan de meeste anderen. Kapsalon Philli’s moet nu al het geld terugbetalen.

De coronacrisis heeft een behoorlijk impact gehad op Philli’s. “We hebben het maar net gered, want al de vaste lasten lopen gewoon door”, vertelt mede-eigenaar Maud Bruinenberg. Daarom vroegen de eigenaren van Philli’s de TVL aan, maar dat bleek niet de redding die ze zochten.

Berekening per kwartaal

Kapperszaken mochten als één van de eerste niet-essentiële bedrijven weer openen na de lockdown. Dat klonk als goed nieuws, maar niet als het gaat om de TVL-regeling. Deze wordt namelijk berekend per kwartaal. “In Q1 (van 2021) zat ook de maand maart. Iedereen had een coronakapsel, wij draaiden een heel goede maand”, vertelt Bruinenberg. Toch liepen de kosten tegen die tijd al lang op, en die ‘goede maand’ dekte niet alles. Toen kwam de TVL in beeld.

Een lening, geen gift

“De aanvraag voor de TVL was makkelijk, daar klaag ik niet over. Het was heel goed geregeld”, vertelt Bruinenberg. “Maar nu moeten we alles terugbetalen. Voor ons is het geen gift, maar een lening.” Winkels die gesloten bleven, en dus geen omzet maakten, hoeven vaak de lening niet terug te betalen, maar dit was geen optie voor Philli’s. “We hadden omzet én tegemoetkoming nodig. Plus, wij zijn er liever voor onze klanten. Als wij de zaak niet openen, gaan ze naar een andere salon. Dan zijn we nog verder van huis.”

Het goede nieuws: Philli's hoeft geen rente te betalen over de TVL. En voorlopig lijkt het alsof de zaak net genoeg omzet maakt om staande te blijven. Bruinenberg: “Nu kunnen we alleen keihard ons best doen en hopen dat we open mogen blijven.”

Adviestool

Hoewel de TVL veel ondernemers helpt, geldt dat niet voor elke branche. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken of de regeling geschikt is voor uw bedrijf. Hiervoor kunt u de adviestool gebruiken of contact met ons opnemen.

Bent u tevreden over deze pagina?